Skip to content
Politică Video

Mai este tehnocrat guvernul Cioloş? Tăriceanu dezvăluie ce s-a ales de opoziţie / EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Co-preşedintele ALDE s-a exprimat în legătură cu schimbările aduse de noul guvern condus de către premierul Dacian Cioloş.

Tăriceanu a analizat calitatea de “tehnocrat” a actualului cabinet, prin prisma legăturilor politice ale unora dintre guvernanţi.

De asemenea, al doilea om în stat a analizat situaţia în care se află acum opoziţia, având în vedere că multe dintre partidele parlamentare şi-au anunţat susţinerea pentru noul guvern.

Dan Bucura: Domnule Tăriceanu, cine mai face astăzi Opoziție? Din exterior, păreți una dintre vocile, nu neapărat singulare, dar printre puținele care încă mai vorbesc despre anumite probleme. Cum vedeți dumneavoastră? PNL-ul? PSD-ul?

Călin Popescu Tăriceanu: În Parlament, prin poziționarea de la vot suntem singurii care am declarat și am votat clar împotrivă, cu toate că, nu mă ascund, m-a surprins foarte mult numărul mare de voturi împotrivă care nu au provenit numai de la ALDE. Au fost parlamentari și de la celelalte formațiuni politice care au votat împotriva Guvernului Cioloș. Dar trecând mai departe, acum am să vă spun ceva: în spațiul public, sigur, constat că sunt și alte voci critice la adresa Guvernului actual. În momentul de față, atât eu, cât și colegii mei, ne-am abținut în a trece la o critică, eu știu, așa, foarte serioasă a Guvernului, ne-am abținut în a face orice gest de a ieși la rampă dintr-un motiv simplu pe care vi-l spun: cred că orice Guvern nou instalat trebuie să beneficieze de o perioadă de grație – luna de miere, sau două luni de miere, cum vreți să le spuneți.

Dan Bucura: Asta urma să vă întreb: vă gândiți, la un moment dat, și la aducerea unei moțiuni Parlament, nu?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu știu, o să vedem. În momentul de față, însă, repet, sunt voci mai puternice sau mai puțin puternice care critică Guvernul, noi vrem să ne abținem pentru că vrem să lăsăm, totuși, această echipă, hai să spunem, să îi dăm un răgaz să se închege, să ia cunoștintă de problemele cu care se confruntă la nivel ministerial, probabil că primului ministru îi va fi mai ușor pentru că e singurul din echipă care, sau poate greșesc, nu chiar singurul, împreună cu Lazăr Comănescu, sunt singurii care au experiență consistentă și care îi va ajuta să își intre în ritm mai ușor. Dar ceilalți membri ai echipei, nu au prea mare experiență politică și atunci e nevoie să îi lăsăm să respire, să se acomodeze, dacă vreți să spunem așa, mai degrabă să învețe ce au de făcut. Sigur că în funcție de modul în care va performa Guvernul, ne rezervăm dreptul să criticăm greșelile sau să încercăm să le atragem atenția, să corectăm ceea ce se poate, o să ne jucăm rolul de forță de Opoziție, fără doar și poate.

Dan Bucura: Îi vedeți pe membrii actualului Guvern ca adevărați tehnocrați? O parte dintre domniile lor au mai activat în ministere: la ministerul Agriculturii, pe la alte structuri. Sunt cu adevărat tehnocrații aceia pe care i-a droit strada? Niște oameni neimplicați total în zona politică?

Călin Popescu Tăriceanu: Dacă îmi cereți o definiție foarte clară a tehnocratului, nu știu dacă aș fi în stare să v-o dau foarte corect.  Nici nu știu dacă strada știa exact ce își dorește. Dar sigur că, uitându-ne la compoziția Guvernului, o să vedem persoane care au o experiență, probabil, administrativă, pe nivele doi, trei. Unii dintre ei am văzut că au experiență în structurile Comisiei Europene dar nu întotdeauna o experiență relevantă. Sunt și persoane care, eu știu, au toată aprecierea mea, cum este ministrul Apărării, care, sigur, a avut funcții foarte importante și în ministerul de Interne, și ca ambassador în țări importante, dar el, mai degrabă, este excepția. Ceilalți au avut funcții mărunte. Acum, strada pare să fi vrut, sau așa am înțeles noi, asta a fost traducerea, nici nu știm foarte exact, oameni care să nu fie implicați politic. Din păcate, trebuie să le spun celor care cred în această formulă, poate cu multă încredere, că nu e o formulă care să funcționeze și acest lucru se va vedea. Este o anumită naivitate să credem că tehnocrații pot să facă o treabă care e eminamente politică. Ce se întâmplă? Un Guvern este definit prin profilul lui și prin modul de abordare ale unor anumite probleme cărora le găsește soluții. Soluțiile sunt diferite din perspectiva ideologică în care te plasezi. Într-un fel găsești soluțiile economice dintr-o perspectivă liberală, într-un fel găsești soluțiile economice, poate, dintr-o perspectivă social-democrată. Într-un fel gândești politicile în domeniul Educației, în domeniul Sănătății, în domeniul social, dacă ai o abordare liberală sau social-democrată. Până la urmă, lumea trebuie să înțeleagă că ceea ce face un ministru e o alegere politică. Ceea ce un tehnocrat nu e capabil să facă pentru că el nu are o opțiune ideologică, pentru el e indiferent că e, probabil se gândește, nu știu la ce, în momentul în care trebuie să facă o alegere. E foarte complicat de spus. Vom vedea. Până la urmă, s-ar putea, însă, și tehnocrații pe care îi vedem, să constatăm că încep să aibă anumite opțiuni politice. Adică, de fapt, nu am făcut decât să ne ascundem după deget, da? Într-un fel cu oameni care își arată și ei, și nu vreau să le fac un reproș. De ce să îi condamnăm pe unii care astăzi nu au opțiune politică și mâine o vor avea? Dar ceea ce e grav e că înfrângem logica firească. Logica firească e cea a mandatului de reprezentare pe care cetățenii îl dau unor parlamentari care investesc un Guvern politic în funcție de opțiunile pe care le-au avut cetățenii. Aici trebuie să înțelegem că e greșeala fundamentală în alegerea acestei soluții cu așa numitul Guvern de tehnocrați. El nu va răspunde opțiunilor cetățenilor, care și le-au manifestat în momentul în care au fost alegerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *