Skip to content
Educație

Mai multe întrebări decât răspunsuri înainte de începerea anului universitar. Anton Hadăr: Timpul trece și încă nu știm nimic

profit.ro
" "

Contactat de PS News, profesorul universitar  și președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr a vorbit despre începutul noului an universitar. Acesta spune că studenții vor reîncepe cursurile, dar nu speră însă la o reîntoarcere fizică în sălile de curs.

„Învățământul universitar va începe de la 1 octombrie, iar majoritatea universităților s-au orientat spre învățământ mixt acolo unde sunt și activități practice, dar unde nu sunt activități practice vor lucra în sistem online.

" "
" "

Format fizic nu va fi la cursuri și seminarii decât în cazuri foarte izolate, în principiu online, din ceea ce știu eu. Nu am auzit ca vreo universitate să spună ca anul 1 vine tot la școală, pentru că ar trebui să avem săli de curs de capacitate foarte mare ca să intre 100-200 de studenți într-un amfiteatru și să se păstreze acele distanțe recomandate de Ministerul Sănătății, ori noi nu avem așa ceva.

Putem spune că sunt maxim 10 săli de acest timp în cele mai dezvoltate universități, cum ar fi Politehnica, Universitatea București, dar sunt puține, care au amfiteatrele așa mari de peste 300 de locuri, și pe care îi bagi și pe care îi scoți? A împărți studenții în grupe mai mici iar este greu pentru că nu avem resurse financiare să ii plătim pe profesori.

De asemenea, Anton Hadăr atrage atenția că universitățile încă nu au primit încă măsurile ce se impun a fi luate pentru „a începe și noi școala măcar în sistem mixt, cu activități față în față în special în zona laboratoarelor, proiectelor, anumitor activități practice”.

”Ne frământă acest lucru, pentru că timpul trece și nu vrem să ajungem în situația aceasta a învățământului preuniversitar, critică din punctul meu de vedere, în sensul în care s-a tras linie și s-a spus acesta este regulamentul, vedeți cum îl respectați pentru că noi, cei de la sănătate, v-am adus la cunoștință opinia noastră  despre cum ar trebui să se desfășoare din punct de vedere sanitar lucrurile.

Dacă ne rămân o săptămână sau două până la începerea școlii, iarăși va fi foarte greu, pentru că va trebui să găsim o cale să procurăm anumite lucruri, în privința asta mă refer la fel și fel de materiale sanitare”, a punctat profesorul.

Redeschiderea căminelor?

Președintele Alma Mater a spus, de asemenea, că nu au primit niciun răspuns referitor la redeschiderea căminelor studențești, deși cursurile vor începe în mai puțin de o lună.

„Nouă nu ni s-a spus care este recomandarea vizavi de cămine, dacă pot sta într-o camera de două persoane tot două persoane sau se recomandă să fie doar una singură. Studenții ne tot sună și ne întreabă ca să știe eventual dacă să-și găsească chirie. Nu mai vorbesc de studenții străini și studenții de peste Prut, care primesc bursă din partea statului român, și care beneficiază de la sine de cazare. Lucrurile astea ne sunt foarte neclare și tot fac apel la Ministerul Sănătății să finalizeze omologul acelui ghid.

Avem cămine foarte multe, și asta este foarte important de știut, cum îi cazăm pe studenți, dacă nu le găsim un loc în cămin, pentru că trebuie să respectăm acele recomandări ale Ministerului Sănătății pentru că altfel riscăm să avem mari probleme cu familiile copiilor, dacă se ajunge într-o situație în care să se îmbolnăvească, evident că nu vrem nici noi să fim trași la răspundere nevinovați.

Dacă s-a spus că în camera aia trebuie să stea un student, deși camera e de 3, noi vom pune un student. Problema este alta, s-ar putea ca studenții să permită intrarea într-o cameră a mai multor studenți. Dacă nu vom avea mai multe cazări realizate în mod clasic cu un număr de studenți egal cu capacitatea pentru carea a fost proiectată acea cameră, vor fi mulți studenți care nu vor locui în cămin, și știți cum e în viața studențească, studenții se mai ajută între ei. Sunt convins că se vor face controale, dar e greu să mergi zi de zi, seară de seară să vezi cine locuiește într-o cameră.

Noi așteptăm de la o zi la alta acele norme pentru învățământul superior. Am vorbit cu domnul secretar de stat Dragoș Garofil acum câteva zile și m-a asigurat că la începutul săptămânii acesteia le vom avea”, a conchis Hadăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *