Mai multe ONG-uri acuză BEC că încalcă libertatea de exprimare: „Împiedică alegătorii să îşi exprime liber opiniile”

Sursa foto: Biroul Electoral Central

Mai multe organizații din societatea civilă au semnat o scrisoare deschisă în care reclamă că majoritatea deciziilor luate de Biroul Electoral Central pentru respectarea reglementărilor referitoare la campania electorală în perioada 4-6 aprilie „sunt, de fapt, încălcări ale libertății de exprimare a simplilor utilizatori de rețele sociale”. În schimb, ONG-urile semnatare oferă o situație expusă într-o investigație HotNews despre propaganda pro-Rusia de pe TikTok, făcută cu conturi care îl susțineau pe Călin Georgescu, drept unul dintre „cazurile mai complexe” în care „nu vedem nicio reacție a autorităților”.

Scrisoarea a fost semnată de ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet, Active Watch, Asociația CIVICA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul FILIA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Expert Forum și Centrul pentru Inovare Publică.

Organizațiile acuză BEC că, prin deciziile luate, „împiedică alegătorii să își exprime liber opiniile și preferințele politice”.

„Astfel, mai multe dintre aceste decizii BEC vizează utilizatori obișnuiți de rețele sociale (unii chiar identificați cu nume și prenume), care postează opinii personale și care nu pot fi calificați, în mod automat, drept “actori politici” în sensul Regulamentului UE 2024/900 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică”, se arată în scrisoarea deschisă.

ONG-urile semnatare susțin că nici Ordonanța de Urgență nr. 1 din 2025 și nici Hotărârea Autorității Electorale Permanente care reglementează utilizarea materialelor publicitare politice în campania electorală „nu conțin criterii care să permită identificarea clară a materialelor de publicitate politică și a actorilor politici, și, din cauza ambiguității lor, aceste acte legislative vulnerabilizează cetățeni obișnuiți la cenzură”.

„În acest context, subliniem că, deși au trecut mai bine de 48 de ore, în unele cazuri platformele nu dau jos conținutul identificat de BEC, ceea ce ne arată fie că sistemul nu funcționează, fie că au reticențe cu privire la deciziile pronunțate. În acest context merită sa subliniem că OUG 1/2025 a introdus, fără dezbatere publică și în mod nerealist reglementarea ca aceste materiale să fie îndepărtate de platforme în 5 ore de la transmiterea unei solicitări de către AEP”, se mai arată în scrisoare.

Ce au spus despre investigația HotNews

ONG-urile care au semnat scrisoarea deschisă au reclamat că deși multe dintre deciziile BEC „au în vedere oricum postări fără un impact semnificativ (cu zeci sau sute de vizualizări), care nu justifică o intervenție a autorităților”, totuși „nu vedem nicio reacție a autorităților în cazurile mai complexe – cele care sunt folosite coordonat în promovarea de conținut inautentic (de ex., așa cum reiese din investigația Hotnews de pe 4 aprilie)”.

În 4 aprilie, Claudia Pirvoiu a publicat o analiză despre propaganda masivă pro-Rusia pe care o răspândesc pe TikTok conturi care îl susțineau pe Călin Georgescu. Cele mai multe mesaje sunt prezentate ca și cum ar fi transmise chiar de către Vladimir Putin și fac referire la un posibil război între Rusia și UE. Numeroase postări induc ideea că Putin este iubit de români și că l-ar dori președintele țării. Multe dintre ele conțin greșeli gramaticale.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: