Skip to content
Politică

Mai mulți bani la buget: taxă dublă pentru firmele care nu angajează persoane cu dizabilități

catavencii.ro

Din septembrie 2017, firmele cu peste 50 de angajați care nu asigurau locuri de muncă pentu persoanele cu handicap în limita a cel puțin 4% din totalul numărului de angajați achită lunar la buget câte un salariu minim brut pentru fiecare post în care nu au angajat astfel de persoane. De la majorarea taxei până la finalul lunii mai, aceasta a adus la buget peste 1,2 miliarde de lei.

Potrivit Profit.ro, decizia guvernului, care a intrat in vigoare în septembrie 2017, de a impune firmelor cu minimum 50 de angajați care nu încadrează, din septembrie, persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați să achite lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat astfel de persoane.

Această modificare a adus, conform ultimelor date ale Ministerului de Finanțe, peste 1 miliard de lei, fiind primul an în care vărsămintele firmelor la buget pentru persoanele cu handicap neîncadrate vor depăși cu mult 1 miliard de lei.

Ministerul Muncii susține că aceste venituri de la Bugetul de stat vor fi folosit exclusiv pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități din România. Totuși legislația nu obligă la utilizarea acestor fonduri pentru în scopul integrării persoanelor cu handicap, deci acestea nu pot fi sigure că vor beneficia în mod direct de sumele plătite de firme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *