Cei peste 8,2 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) vor avea mai mulți bani în conturi. Nu doar randamentele obținute de administratori din plasarea contribuțiilor continuă să fie unele bune, dar Guvernul prevede, în proiectul de buget pe 2025, o creștere cu 4 miliarde de lei a viramentelor.
Contribuția salariaților din România către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) va crește cu 4 miliarde de lei, în 2025, relevă proiectul de buget publicat recent de Ministerul Finanțelor.
Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale vor fi diminuate cu 21,9 miliarde lei aferentă Pilonului II de pensii, creșterea de 4 miliarde de lei față de anul trecut venind mai ales din eliminarea facilităților acordate lucrătorilor din agricultură, IT și construcții, care puteau alege să nu vireze cei 4,75% către sistemul privat de pensii.
oți angajații din România virează 4,75% din salariul brut către unul dintre cele șapte fonduri de pensii administrate privat, urmând să încaseze banii la vârsta pensionării sau pe caz de invaliditate permanentă. În cazul în care deținătorul contului decedează, activul merge către moștenitorii săi.
Pentru contributori, cel mai important indicator este Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), care arată la ce nivel este o unitate de fond și a cărui evoluție reflectă, practic, performanța “curată” a administratorului, adică randamentul obținut de acesta din plasamentele pe care le face în numele participanților. Prin înmulțirea VUAN cu numărul de unități de fond pe care îl dețineți puteți afla oricând câți bani ați acumulat.
Banii sunt investiți sub reguli stricte și merg în cea mai mare parte (peste 60%) în titluri de stat. O altă parte merge în acțiuni listate la bursă (circa 25%) și o alta în obligațiuni ale unor mari companii (circa 15%). Restul sunt plasamente în depozite și investiții de tip equity.
Vezi AICI cu cât ți s-au înmulțit banii de pensie în funcție de fondul unde cotizezi
Românii au peste 30 de miliarde de euro în conturile de pensii private
Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) au ajuns la finele anului 2024 să administreze sume totale în valoare de 150,85 miliarde lei (30,3 miliarde euro), în creştere cu 19% faţă de 2023, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Din aceste sume, aproape 30% reprezintă câştigul net obţinut din investiţiile realizate de administratorii fondurilor de pensii private, respectiv 44,3 miliarde lei (8,9 miliarde euro), în plus faţă de contribuţiile primite în administrare.
„În fondurile de pensii private obligatorii sunt înscrişi 8,3 milioane de români, adică majoritatea populaţiei active a ţării. Jumătate (aproape 4,2 milioane) contribuie regulat, lună de lună, cu 4,75% din venitul brut, ca parte a contribuţiei de asigurări sociale CAS de 25%. Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare. Deja 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul 2 sume de peste 50.000 lei fiecare”, arată estimările APAPR.
Totodată, pe întreaga durată de funcţionare (2008-2024), fondurile de pensii private din Pilonul 2 au înregistrat un randament mediu anual de 7,7%, mult superior ratei medii anuale a inflaţiei de 4,4% din aceeaşi perioadă, conform calculelor APAPR.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News