Skip to content
Internațional Politică

Mai mulți jurnaliști, agresați de ”vestele galbene” din Franța. ”Reporteri fără frontiere” ia atitudine

news.ro
" "

Secretarul general al organizaţiei Reporters sans frontières (RSF), Christophe Deloire, a tras un semnal de alarmă după violenţele de sâmbătă, din timpul manifestaţiilor ”vestelor galbene”, care au avut ca ţintă jurnalişti, relatează Le Monde.

”Incontestabil, ieri s-a depăşit o limită. Ne aflăm în faţa unei situaţii care este foarte gravă şi se poate înrăutăţi”, a spus Deloire, citat de News.ro.

El le-a cerut responsabililor politici să condamne actele de violenţă şi ca persoanele care vorbesc în numele “vestelor galbene” să se desolidarizeze de agresori. Totodată, Deloire şi-a exprimat aprecierea faţă de “vestele galbene” care au încercat să îi protejeze pe jurnaliştii atacaţi de manifestanţi.

Reprezentantul RSF a atras atenţia asupra faptului că unii protestatari practică “un şantaj antidemocratic inacceptabil”, ei gândind astfel: “Dacă nu relataţi evenimentele exact cum le auzim, atunci avem dreptul să vă batem şi, să spunem asta: să vă linşăm”.

Sâmbătă, în timpul actului 9 al manifestaţiilor “vestelor galbene”, au fost agresaţi mai mulţi jurnalişti.

La Rouen, o echipă a postului LCI, formată din doi jurnalişti şi două gărzi de corp, a fost atacată de mai multe persoane prezente la manifestaţii. Una dintre gărzile de corp a suferit o fractură de piramidă nazală şi a ajuns la spital. Grupul TF1 a anunţat că va depune plângere împotriva agresorilor.

La Paris, o altă echipă LCI a fost atacată de manifestanţi şi o jurnalistă a fost aruncată la pământ. Ea a fost protejată apoi de alţi protestatari.

Tot sâmbătă, la Toulon, doi jurnalişti care filmau pentru AFP au fost goniţi de aproximativ zece persoane, care au lovit şi camera de luat vederi, dar şi pe reprezentanţii agenţiei de presă. “Am primit lovituri în spate, în cameră… Şi o lovitură cu piciorul în şold”, a povestit unul dintre ei, care s-a refugiat într-un restaurant.

La Marsilia, o jurnalistă de la France 3 şi doi fotografi din presa locală au fost împiedicaţi să îşi facă meseria de câţiva manifestanţi. Jurnaliştii au fost nevoiţi să se îndepărteze. “Jurnaliştii nu fac nimic altceva decât să mintă”, li s-au adresat protestatarii.

La Toulouse, o jurnalistă de la La Depeche du Midi, care s-a refugiat în maşina sa, a fost ameninţată de unii manifestanţi că va fi scoasă din maşină şi violată. Ea a scăpat cu ajutorul a două “veste galbene”.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *