Skip to content
Politică

Mai mulţi parlamentari vor subvenţii mai mari de la buget pentru partidele la care au migrat

Un număr de 60 de parlamentari propun ca subvenţia acordată de la buget partidelor în funcţie de numărul de parlamentari obţinut la alegeri să fie recalculată la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, în raport de aleşii care au trecut de la un partid la altul.

Printre cei care au iniţiat proiectul de lege în acest sens se numără şi parlamentari care au fost aleşi pe listele PPDD şi au trecut la UNPR sau PSD, dar şi unii care au plecat din PNL şi s-au alăturat grupului PC.

Iniţiatorii consideră că, în cazul în care numărul parlamentarilor dintr-un partid scade prin demisia unora dintre aceştia, subvenţia pe care partidul politic o primeşte de la buget pe baza numărului de mandate obţinute în alegeri devine “neproporţională şi incorectă”.

“Se evită, astfel, situaţia în care toţi parlamentarii s-ar retrage din partid, iar partidul respectiv ar continua să primească subvenţii deşi a rămas fără susţinere parlamentară”, arată iniţiatorii.

Proiectul aflat la Senat în dezbatere publică prevede că suma proporţională cuvenită fiecărui partid, în funcţie de numărul parlamentarilor, se recalculează la începutul fiecărei sesiuni parlamentare în funcţie de numărul de parlamentari pe care fiecare partid îl are la începutul sesiunii.

Numărul de parlamentari ai unui partid la începutul unei sesiuni parlamentare este compus din numărul de parlamentari obţinut din alegeri din care se scade numărul de parlamentari care şi-a pierdut calitatea de membru, la care se adaugă numărul de parlamentari care a obţinut această calitate la începutul sesiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *