Skip to content
Politică

Mai putem avea tehnocraţie după parlamentare? Traian Băsescu evaluează şansele unui premier PSD

Mai putem avea tehnocraţie după parlamentare? Fostul preşedinte al României Traian Băsescu evaluează şansele unui premier din partea PSD.

Băsescu a participat, miercuri seară, la o emisiune a postului România TV, unde jurnalista Andreea Creţulescu i-a solicitat să comenteze recenta declaraţie a lui Laurenţiu Ştefan (consilier al preşedintelui Klaus Iohannis). Ştefan afirmase că, dacă niciun partid nu va câştiga un scor de peste 50% în alegerile legislative, Iohannis ar putea propune un premier tehnocrat.

„Aşa este, poate să aibă opţiuni (Iohnnis – n.r.), dar constituţional nu poate avea opţiunea tehnocrată fără voinţa partidelor, pentru că atunci nu se mai desfăşoară alegeri – la ce ne mai trebuie alegeri, partide politice, Parlament şi Guvern, dacă mergem pe ideea de tehnocraţi? Acel consilier a spus o prostie. Guvernele tehnocrate se introduc prin înţelegere cu partidele parlamentare în momente de criză: cum a fost introd guvernului Stolojan (în 1991 – n.r.), a guvernului Mugur Isărescu (în 1999 – n.r.)”, a punctat preşedintele PMP.

Întrebat ce criză era înainte să se instaleze executivul Dacian Cioloş, Traian Băsescu a răspuns: „Colectiv şi criza de nervi a preşedintelui, care a găsit o oportunitate, a valorificat moartea unor oameni ca să vadă plecat guvernul Ponta. Cinică soluţia, dar a folosit-o”.

Cu toate acestea, fostul şef de stat a apreciat că actualul cabinet va rezista până la parlamentare, adăugând: „Ponta întotdeauna a părut mai necopt, mai expansiv, fără să gândească prea mult”.

În acelaşi context, Traian Băsescu a estimat că PSD beneficiază cel mai mult de pe urma guvernului tehnocrat, comentând: „Nu există partid mai avantajat decât menţinerea guvernului tehnocrat până la alegeri. Este în favoarea lor”.

În continuare, ex-preşedintele a afirmat că nu îl vede pe Liviu Dragnea premier, dar că Victor Ponta ar putea redeveni, dacă i se oferă ocazia.

 

În privinţa Gabrielei Firea ca variantă de prim-ministru, şeful PMP a spus evaziv: „Până când preşedintele nu ia o decizie, multe se pot întâmpla”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *