Mai puține produse rusești pe piața din România

Sursă foto: Freepik

Acum doi ani, după ce soldații ruși invadau Ucraina, liderii de la Kremlin râdeau și se distrau că vom îngheța de frig în case dacă nu luăm gazele lor. Adică ne șantajau ca să plătim și să susținem mașinăria de război a lui Vladimir Putin. Am trecut peste două ierni, ne-am trezit din amorțeală și facem investiții tot mai mari în energia regenerabilă, iar în plus, am renunțat și la alte produse rusești.

Nu aveam noi o relație economică prea bogată cu Rusia nici înainte de război, dar după acest moment lucrurile s-au schimbat total și balanța comercială e mult diferită față de perioada de dinainte de 2022.

Cifrele analizate de Economedia.ro arată că în anul invaziei, România era net importatoare. Am luat produse de aproape patru miliarde de euro, în mare parte țiței. Explicația ar fi că grupul rusesc LukOil dispune în România de o rafinărie la Ploiești, care se aproviziona cu petrol din Rusia. De aici și importuri mari pe acest segment. Apoi mai cumpărăm îngrășăminte, cauciuc și gaz.

La capitolul produse trimise în Federația Rusă, noi vindeam pe piața lor de vreo 400 de milioane de Euro, de aproape 10 ori mai puțin decât cumpăram. În principal exportam piese auto, asta pentru că grupul Renault de acolo avea nevoie de ce se fabrica la noi. Apoi le trimiteam rușilor produse pentru îngrijirea părului și medicamente. În 2022, aveam așadar un deficit comercial în relația cu Rusia de 3,4 miliarde de euro.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: