Skip to content
Politică

Mai puțini bani pentru educație din PNRR. Vasile Dîncu (PSD): Este o constantă a guvernelor de dreapta din ultimii doi ani

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Contactat de PS News, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, a criticat decizia coaliției de guvernare de a tăia un miliard de euro din fondurile destinate educației din PNRR, susținând că ”vom avea o involuție continuă în viitor”, pentru că ”fără școală nu vom produce specialiști și toate domeniile vor fi afectate”. Faptul că România alocă, totuși, fonduri din PNRR pentru învățământ peste media europeană nu-l mulțumește pe social-democrat, acesta afirmând că țările cu care ne comparăm au rezolvat problema investițiilor în educație acum 50 de ani.

„Este o constantă a guvernelor de dreapta din ultimii doi ani: nu pun atât de mult preț cât ar trebui pe educație. Degeaba vorbim tot timpul despre faptul că educația este o prioritate dacă asta nu se vede în buget, dacă spre exemplu nu s-au dat 6% pentru educație, așa cum toate partidele au promis. Stăm cu educația undeva la nivelul de 3% din PIB. Este clar că, în mod fundamental, avem un program de dezvoltare a României greșit din perspectiva educației. PNRR-ul ar fi fost o șansă foarte importantă pentru că una dintre caracteristicile cu care s-a construit acest program național de reziliență și redresare a fost de fapt reforma societății, adică construcția societății post-pandemie. Iar aici educația are elementul esențial din mai multe perspective, în primul rând că prin educație poți schimba mentalitățile și vom ajunge să avem un alt stil de viață și la un nou nivel de civilizație.

În al doilea rând, școala și educația au fost direct afectate în modul cel mai puternic, astfel încât în această pandemie a fost nevoie să se treacă la învățământ hibrid. Nevoile școlii în acest moment sunt cele mai mari după părerea mea, mai mari decât la nivelul sistemului de sănătate public unde ani de zile s-au făcut investiții, iar uneori chiar au fost ineficiente, dar s-au făcut foarte multe investiții în sistemul de sănătate. 

În sistemul de educație nu s-au făcut deloc investiții în ultima vreme, de aceea învățământul avea nevoie în cel mai înalt grad de bani pentru a moderniza infrastructura învățământului. Școlile noastre sunt, în foarte multe locuri din mediul rural, medievale. Nu avem autorizații sanitare la sute de școli din România, nu avem conexiune la internet, nu avem laboratoare și dotări pentru învățământul hibrid. De asemenea, avem nevoie pentru pregătirea profesorilor pentru a-i aduce pe cei mai buni în sistem, iar pe cei pe care îi avem în sistem să îi pregătim pentru viitor. Acestea sunt niște nevoie urgente pentru învățământ, iar faptul că prima dată se taie de la învățământ este cel mai rău lucru care se putea întâmpla pentru că învățământul are legătură și cu schimbarea mentalității legate de Green Deal, de ecologie, are legătură și cu pregătirea pentru meseriile viitorului, pregătirea pentru o nouă civilizație post-pandemică și este un lucru care este de neînțeles: de ce atunci când trebuie să se taie bani prima victimă este învățământul?!”, spune Dîncu.

De asemenea, social-democratul a criticat lipsa de implicare a președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește alocarea de mai multe fonduri în zona sistemului de educație.

„Îmi pare foarte rău că se întâmplă asta și nu înțeleg cum președintele României, domnul Klaus Iohannis, care a lansat proiectul său prezidențial ”România Educată” nu a reacționat la acest lucru pentru că, până la urmă, școala rămâne la același nivel din perspectiva infrastructurii, dar și din perspectiva rezultatelor este și un eșec al domniei sale. Când i se va încheia mandatul după 10 ani, președintele României probabil că va trebui să ne spună ce s-a făcut din programul România Educată, dacă a fost doar o utopie sau a fost un program executiv. 

Eu cred că este legitim, din perspectiva funcției de președinte al României, cu influența pe care o are și cu faptul că este părintele acestei coaliții, să pună presiune pe acest guvern astfel încât cea mai mare sumă să fie investită în învățământ. Un lucru pe care îl știm cu toții este că atunci când bagi bani în sistemul de învățământ acesta nu este o cheltuială, ci o investiție. 

Cred că dincolo de declarațiile politice pe care le facem noi, aceasta este o îngrijorare reală. Nu spun asta doar pentru că sunt profesor, dar chiar mă întristează acest lucru pentru că este vorba de viitorul României, și fără școală acest viitor este clar sumbru. Vom avea o involuție continuă în viitor și în ceea ce înseamnă economia pentru că legătura este directă, și de asemenea și în ceea ce înseamnă sistemul sanitar, pentru că fără școală nu vom produce specialiști și toate domeniile vor fi afectate, mai ales că învățământul românesc se află într-o profundă criză din toate punctele de vedere”, susține Vasile Dîncu.

Acesta a criticat declarația comună a miniștrilor Investițiilor și Proiectelor Europene și Educației, Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu, în care cei doi miniștri susțin că PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană.

„Pe noi nu ne interesează ce se întâmplă în media europeană atâta vreme cât țările europene au rezolvat problemele din sistemul de educație destul de bine. Media europeană este ceva, iar realitatea din România este alta. Noi vom trebui să dublăm cheltuielile din educație pentru următorii 20 de ani, și în fiecare an să dublăm pentru a ajunge la un nivel decent pentru Uniunea Europeană. În acest moment, dacă noi stabilim că învățământul este o prioritate, atunci nu ne raportăm la prioritățile europenilor. După părerea mea, în Franța, în Germania, în celelalte țări ale Europei care dau cea mai mare parte din media europeană nu învățământul este prioritatea, pentru că învățământul a reprezentat o prioritate pentru ei în ultimii 50 de ani, deci au investit în învățământ, deci au școli puternice.

Noi trebui să începem de acum să reconstruim asta pentru că în ultimii 30 de ani nu am făcut asta și după părerea mea, indiferent de ce spune domnul Ghinea comparațiile nu sunt valide”, conchide Vasile Dîncu.

Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată, însă PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu.

„Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Investițiilor și Proiectelor Europene și Educației, Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *