Skip to content
Puterea Știrilor Video

Mai reprezintă pentru PSD o soluție plafonarea prețului la alimentele de bază? Cât de mult s-au scumpit produsele în ultimul an

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat că plafonarea prețului la alimentele de bază ”este o discuție”, dat fiind faptul că inflația a atins un nivel record în România. „Am constatat faptul că Carrefour din Franța a plafonat prețul la vreo 60 de produse de bază. De ce nu face și România acest lucru?”, se întreabă social-democratul.

Totodată, Daniel Zamfir insistă pe soluția reglementării prețurilor la energie. „Cred cu tărie că asta e cea mai bună soluție, că majoritatea prețurilor – și la produse alimentare, are această cauză: creșterea prețului la energie”, a adăugat acesta.

„Este o discuție și asta. Când am zis să discutăm despre asta (n.r – plafonarea prețurilor la alimentele de bază) a tăbărât lumea: <<Domnule, comuniștii, ia uite ce fac! Doamne, cum așa ceva?>> Am constatat faptul că Carrefour din Franța a plafonat prețul la vreo 60 de produse de bază. De ce nu face și România acest lucru? Întreb. Cred că se poate. Nu știu exact dacă este o soluție, dar trebuie văzut cum. Eu insist pe soluția reglementării prețurilor la energie.

Cred cu tărie că asta e cea mai bună soluție, că majoritatea prețurilor – și la produse alimentare, are această cauză: creșterea prețului la energie. Prețul la energie crește atât de mult, este atât de volatil, nu anticipează nimeni, contractele pe care le fac producătorii sunt nesperat de mari la un moment dat, și atunci nu mai știi, mă refer la producătorii de alimente, de orice fel, să îți gestionezi business-ul ca să nu pierzi”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Amintim că președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara la începutul anului că reducerea TVA-ului la alimente nu este o măsură care „să ajute”, în condițiile în care acesta a fost deja redus. Liderul PSD propunea, în schimb, plafonarea prețurilor la alimentele de bază.

„Am văzut că alte țări europene au luat altfel de măsuri. Au plafonat prețul la alimentele de bază. Se pare că este mult mai bine”, a transmis Ciolacu.

Ideea social-democraților nu a primit susținere, însă, în interiorul PNL. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor, susținea atunci că din punct de vedere ideologic, plafonarea prețurilor la alimente este incompatibilă cu politica PNL.

„PNL, știți foarte bine, este definit ca un partid al competenței economice, care ține foarte mult la principiul pieței libere, a unei economii concurențiale. Deci orice fel de sistem intervenționist în zona economică, din punctul nostru de vedere, nu își are loc”, a continuat Stroe.

Cum s-au scumpit alimentele în ultimul an

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, cartofi și ulei.

Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 15,98%, mărfurile alimentare cu 18,22%, iar serviciile cu 8,26%, față de august 2021.

De la lună la lună, scumpirile și-au mai redus avansul. Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%, după ce în iulie comparativ cu iunie au crescut cu 0,9%.

„Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, arată INS, într-un comunicat de presă.

Topul scumpirilor față de august 2021:

Gaze – 70,64%

Cartofi – 54,34%

Ulei comestibil – 49,68%

Ulei, slănină, grăsimi – 46,73%

Energie electrică, gaze şi încălzire centrală – 36,33%

Făină – 34,28%

Aerian – 33,91%

Produse de morărit – 32,99%

Combustibili – 31,48%

Mălai – 31,16%

Zahăr – 30,93%

Unt – 29,50%

Legume şi conserve de legume – 27,71%

Margarină – 25,93%

Pâine – 25,26%

Brânză de vacă (telemea) – 23,26%

Energie termică – 22,98%

Brânză – total – 22,70%

Lapte de vacă – 22,35%

Brânză de oaie (telemea) – 21,87%

Lapte – total – 21,08%

Apă, canal, salubritate – 21,00%

C.F.R. – 20,92%

Ouă – 20,34%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *