Skip to content
Politică

Mai sunt speranțe pentru comerțul cu America Latină? CIFRELE lui Mihai Daraban

psnews.ro

Mai există speranțe pentru comerțul dintre România și America Latină? Vedeți mai jos CIFRELE lui Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie din România (CCIR).

Într-un interviu acordat organizației ELANBiz, oficialul CCIR a arătat că, deși până acum situația arată destul de pesimist, speranța vine tocmai din asemănările culturale dintre cele două zone geografice.

Este necesar să subliniem că suntem foarte asemănători. Românii sunt latini și de aceea ne-ar putea fi mult mai ușor să intrăm în America Latină. Dacă îmi amintesc bine, aveam în anii ’80 numeroși studenți din țările Americii Latine, care acum trăiesc în țările lor și dețin poziți importante acolo. În afară de educație și de studenți, noi aveam o largă experiență cu mărfuri românești în America Latină – și aici ne referim la tractoare, trenuri și tot ceea ce înseamnă industrie grea.

Astăzi, bineînțeles că nivelul schimburilor economice este destul de redus. Categoric, avem nevoie de o marcă românească, una care să poată intra pe piața latino-americană (aici este necesar să muncim mai mult). În ultimă instanță, noi suntem o economie de subcontractori pentru țările cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană. Vreau să subliniez că 70% dintre schimburile noastre sunt cu state membre ale Uniunii Europene. Avem 15% (dintre schimburi – n.r.) pentru țări care încă nu sunt membre ale UE și, din păcate, avem doar 15% pentru restul lumii.

Dacă analizăm aceste șapte țări, observăm că avem cele mai mari schimburi economice cu Brazilia (aproximativ 418 milioane de dolari anul trecut), avem circa 263 de milioane cu Mexicul… Totuși, aceste două țări sunt membre G20.

De cealaltă parte, avem Columbia (cu 112 milioane de dolari), Argentina (78 de milioane)… Din păcate, avem niveluri foarte scăzute (ale schimburilor comerciale – n.r.) cu Peru și Costa Rica. Nici măcar nu pot să scot în evidență ce înseamnă să ai în jur de 6 milioane de dolari de schimburi economice între două țări precum Peru și România. Cu toate acestea, în timpul vizitei mele în Peru, am văzut diverse produse, diverse mărfuri care aveau unele părți fabricate în România”, a detaliat Daraban.

Speranța vine tocmai din marile proiecte, ale căror beneficii ar urma să compenseze costurile ridicate de transport pe care sunt nevoite să le suporte micile companii românești pentru a pătrunde pe piața latino-americană, a punctat șeful CCIR.

„Pentru micile companii este mai dificil să intre direct în America Latină, din cauza costurilor de transport: din nefericire (zborul este destul de scump) și de aceea noi credem că marile proiecte, proiectele cu o valoare adăugată ridicată, pot atrage micile companii pe post de sateliți ai acestor proiecte.

Cred că există o lipsă de comunicare, de informații. Desigur: n-ar trebui să uităm distanța dintre zonele noastre geografice, dar până la urmă pierdem doar o zi zburând și nimic altceva. Ținând cont de faptul că suntem foarte asemănători, eu cred că ne putem redeschide ușile și putem dezvolta afaceri între țările noastre. Rolul Camerei de Comerț și Industrie a României este să dezvolte aceste schimburi comerciale dintre România și America Latină. Pariem pe această schimbare!” a încheiat Mihai Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *