Skip to content
Puterea Știrilor Video

Mai susține PSD ideea plafonării prețurilor la alimentele de bază? Radu Oprea: „E posibil să asistăm la noi scumpiri în perioada următoare”

radu oprea facebook

„În România, în proporție de 60-70% inflația este generată de prețurile la energie și gaze”, susține Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD). Invitat în studioul Puterea Știrilor, social-democratul nu a exclus însă și posibilitatea să asistăm la noi scumpiri în perioada următoare.

„Inflația este un fenomen care nu este specific României. Este un fenomen global pe care îl vedem. Ne uităm la cauzele care au generat această inflație și la raportul Băncii Naționale a României care spune foarte clar că, în România, în proporție de 60-70% inflația este generată de prețurile la energie și gaze. Această plafonare este recunoscută de Banca Națională a României și a făcut ca inflația să nu fie și mai mare de atât. Ordonanța pe energie își va face efectul și prețurile la energie și gaze vor fi suportabile, iar acest lucru va avea efecte și împotriva inflației.

Mai este o a doua componentă, într-adevăr, noi importăm inflație. Dacă este inflație într-un stat, vine produsul scump și, prin urmare, noi îl importăm scump. Aici sunt alte programe pe care Ministerul Agriculturii le dezvoltă, cum este acea subvenție pentru producătorii care procesează în România. Ideea de a nu mai exporta materie primă și de a importa produse prelucrate, de a avea valoare adăugată în România. Pe termen lung, astfel de programe își vor face efectul astfel încât să consumăm cât mai multe produse fabricate în țara noastră.

Există posibilitatea să asistăm la noi scumpiri în perioada următoare. Prognoza o face Banca Națională a României. Oricare om este în Guvern își dorește și ia măsuri astfel încât scumpirea prețurilor să nu mai fie atât de accelerată, însă ține și de conjunctura geopolitică în care ne aflăm. Nu este o chestiune de a da vina pe altcineva, ci de a recunoaște faptul că, într-adevăr, sunt distorsiuni în tot ceea ce înseamnă piață în toate țările din Europa de Este și Centrală pentru că este un conflict chiar la granițele noastre”, a declarat Radu Oprea, la Puterea Știrilor.

Întrebat dacă PSD mai susține o plafonare a prețului la alimentele de bază, Radu Oprea a precizat  că „este o chestiune care trebuie foarte bine analizată”.

„Sunt state care au încercat o astfel de abordare. În unele au avut efect, în altele nu. Am văzut că există și un oarecare pericol de a fi penurie pe anumite produse. Este o chestiune care trebuie foarte bine analizată. Există această posibilitate de a a lua în calcul un astfel de scenariu, dar el trebuie analizat foarte bine”.

Inflație de nestăpânit în România

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

„Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, se arată în comunicatul INS.

Conform datelor INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 este 100,44%.

Instituţia menţionează că rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) determinată pe baza IAPC este 9,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *