Maia Sandu a prezentat concluziile Summitului Comunității Europene

Maia Sandu (INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN)
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a prezentat luni concluziile summitului Comunității Politice Europene care a avut loc săptămâna trecută în ţara vecină. Beneficiile pe care evenimentul le-a adus R. Moldova depășesc cu mult costurile de organizare, a insistat Maia Sandu, și a detaliat deciziile care vor duce la o integrare mai rapidă a ţării în comunitatea politică și economică europeană.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: Uniunea Europeană ne ajută să sporim capacitatea de apărare și să modernizăm armata noastră, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 de milioane de euro. În aceste zile, Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare. În cadrul summitului, am convenit cu președintele Ucrainei, domnul Zelenski, că în cel mai scurt timp va fi semnat acordul bilateral de construcție a podului Cosăuți-Iampol. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că planul de dezvoltare economică și investiții, destinat R. Moldova, inițiat în iunie 2021, va crește de la 600 de milioane la 1.600 de milioane de euro. Respectiv, țara noastră va putea să participe la mai multe programe destinate sectorului privat și proiectelor investiționale.

Declarațiile integrale ale Maiei Sandu:

Maia Sandu, președinta R. Moldova: Evenimentul de la 1 iunie a demonstrat că aderarea la UE este tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor. Doar în familia europeană putem fi siguri de pace și stabilitate în țara noastră. Vocea noastră contează când se iau decizii importante. Trebuie să muncim împreună, consecvent, pentru a reuși să deschidem cât mai curând negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Să depunem toate eforturile necesare, fiecare acolo unde se află, instituții și cetățeni, pentru a moderniza infrastructura, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate și educație, pentru a îmbunătăți calitatea mediului în care trăim și a crește nivelul de trai al tuturor. Avem în față un drum clar, știm unde mergem, vrem să construim Moldova europeană acasă! Pentru a reuși, avem nevoie de unitate, de alegeri înțelepte și de foarte multă muncă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: