Skip to content
Politică Republica Moldova

Maia Sandu, apel către autoritățile de la București: Transmiteți mesaje clare către Chișinău să se asigura alegeri libere și corecte

Luni, 22 ianuarie, a loc avut în cadrul Athenee Palace Hilton dezbaterea „ De la furtul miliardului la furtul alegerilor – 25 ianuarie, debutul campaniei electorale în Republica Moldova”, eveniment organizat de către Fundația Universitară a Mării Negre.

Scopul dezbaterii a fost de a evidenția evenimentele recente din Republica Moldova, de a prezenta perspectivele campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, precum și poziția pe care România o are fată de ceea ce se întâmplă peste Prut.

Pe rând, în cadrul dezbaterii au luat cuvântul Maia Sandu ( Președinte Partidul pentru Acțiune și Solidaritate), Andrei Năstase (Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr), Sergiu Celac (Membru în Consiliul Director FUMN), Dan Dungaciu (Președinte FUMN) și Petrișor Peiu (Director FUMN).

Cu această ocazie, președintele Partidului pentru Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a oferit un interviu în exclusivitate pentru PSNews. Concret, întrebată care ar trebui să fie atitudinea autorităților de la București față de Republica Moldova, ținând cont de faptul că alegerile parlamentare se apropie, iar de peste Prut vin semnale de alarmă cum că se pregătește fraudarea alegerilor, Maia Sandu a spus că își dorește ca „ autoritățile de la București să transmită mesaje foarte clare pentru regimul de la Chișinău să se asigure alegeri libere și corecte”.

„Experiența recentă demonstrează că autoritățile de la Chișinău se pregătesc să fraudeze aceste alegeri. Aceste autorități nu au sprijin popular, dar în același timp își doresc foarte mult să rămână la putere și sunt gata să comită orice abuz pentru a se menține acolo. Am avut exemplul invalidării rezultatelor la alegerile din din vară, ulterior invalidarea acestor alegeri. Atunci miza a fost mai mică pentru că vorbeam despre mandatul primarului orașului Chișinău pentru un an de zile. Acum vorbim despre alegerile parlamentare și îngrijorările noastre sunt foarte serioase că se vor comite abuzuri serioase.

Noi ne dorim ca autoritățile de la București să transmită mesaje foarte clare pentru regimul de la Chișinău să se asigure alegeri libere și corecte. Alegerile libere și corecte nu sunt decât pentru a menține procesul democratic, dar și pentru ca la hotarul României să nu ajungă Rusia, să nu fie pierdută definitiv Republica Moldova pentru Occident și pentru România”.

Chestionată în legătură cu efectele asupra Republicii Moldova în cazul uni posibil eșec al taberei autentic pro-europeană în cadrul alegerilor parlamentare de pe 24 februarie 2019, Maia Sandu a spus că „ E greu să spunem ce se va întâmpla, dar pronosticul nostru este că toți cei care vor să trăiască într-o societate liberă, democratică, vor pleca și riscăm peste patru ani de zile nu mai avem masă critică de oameni care să voteze pentru democrație”, a declarat Maia Sandu în exclusivitate pentru PSNews.

Alegerile parlamentare ordinare din 24 februarie 2019 reprezintă cel de-al IX-lea scrutin parlamentar organizat de la declararea independenței Republicii Moldova în 1991, în urma căruia va fi ales Parlamentul de legislatura a XXI-a

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt (paralel), în care concomitent sunt aleși 50 de deputați în cadrul unei singure circumscripții naționale și 51 de deputați în circumscripții uninominale.

Până la 22 ianuarie 2019 în circumscripția națională s-au înregistrat 6 partide și blocuri electorale, iar în circumscripțiile uninominale 199 candidațidin partea a 6 formațiuni politice și 12 candidați independenți. În același timp, la Consiliile electorale de circumscripție au fost depuse 402 de cereri pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *