Skip to content
Politică

Maia Sandu: Cetățenii Republicii Moldova sunt aproape de calea europeană, dar guvernarea încearcă să îi îndepărteze! EXCLUSIV INTERVIU

Facebook

Vineri, 12 octombrie, a avut loc la București o dezbatere organizată de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN), în cadrul căreia Dan Dungaciu a avut-o ca invitată pe Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate. Evenimentul s-a intitulat „R. Moldova Azi-integrare europeană între speranțe și dezamăgiri”.

În acest context, Maia Sandu a acordat un interviu în exclusivitate pentru PSnews.ro în care a vorbit despre calea europeană a Republicii Moldova, eforturile pe care ea și formațiunea sa politică le fac pentru integrarea în Uniunea Europeană, dar nu în cele din urmă despre piedicile pe care actuala putere din Republica Moldova le pune în drumul dezvoltării de tip european al țării.

Întrebată cât de aproape sau de departe este Republica Moldova de calea europeană, Maia Sandu a pus aproape în antiteză cetățenii țării, care sunt aproape, de guvernarea de la Chișinău, care prin diverse practici non-democratice și iresponsabile, duce la îndepărtarea țării de integrarea în cadrul Uniunii Europene.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt aproape. Din păcate guvernarea de la Chișinău este departe și încearcă să îndepărteze și cetățenii prin acțiunile iresponsabile, prin deciziile recente cum ar fi cea a anulării alegerilor din Chișinău, prin altele care au agravat situația în ceea ce privește dimensiunea corupției ș.a.m.d. Aceste decizii din păcate ne îndepărtează de Uniunea Europeană și am văzut mai multe mesaje recente venite de la Bruxelles care atenționează guvernarea că ar trebui să își schimbe comportamentul dacă își dorește în continuare sprijinul UE”, a precizat liderul PAS.

Totodată, Maia Sandu a fost chestionată care sunt punctual piedicile pe care guvernarea de la Chișinău le pune în calea europeană a Republicii Moldova. Astfel, aceasta a enumerat practici precum schimbarea sistemului electoral, anularea alegerilor locale în Municipiul Chișinău și un șir de legi care subminează sustenabilitatea financiară a țării.

„Republica Moldova are semnat acordul de asociere cu UE, iar în acest acord există o mulțime de angajamente pe care și le-au asumat autoritățile pe subiectul libertății politice și pe subiectul asigurării condițiilor pentru un proces democratic. Cred că sunt cele mai mari abuzuri pe care le-a comis actuala guvernare, iar aici mă refer la schimbarea sistemului electoral, care a fost operată de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor anul trecut, anularea alegerilor în Municipiul Chișinău în această vară, un șir de legi care vin să submineze sustenabilitatea financiară a țării și aici mă refer la amnistia capitalului, vorbim de altă lege care este destul de suspectă și anume vânzarea cetățeniei Republicii Moldova în condiții obscure, libertatea presei care nu este respectată, hărțuirea ONG-urilor și a activiștilor opoziției. Toate aceste elemente indică faptul că actuala guvernare îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană”, a adăugat fostul candidat la alegerile prezidențiale în Republica Moldova.

Întrebată ce eforturi face PAS pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova, Maia Sandu a relevat faptul că este esențială schimbarea actualei guvernări de la Chișinău, care deși pretinde că ar fi pro-europeană, în realitate face jocurile Kremlinului.

„Noi facem eforturi pentru schimbarea acestei guvernări pentru că ea reprezintă pericolul, impedimentul principal în calea integrării europene. Evident, încercăm să mobilizăm societatea, să o informăm, astfel încât oamenii să nu creadă că această guvernare care își spune pro-europeană, dar care este coruptă, înseamnă cu adevărat un model european de dezvoltare al țării. Ceea ce spun este că o guvernare care este coruptă și care conduce țara după modelul Kremlinului, dar care își zice pro-europeană, discreditează modelul de integrare în Europa. Noi încercăm să explicăm oamenilor că această guvernare nu are nimic în comun cu modelul european, astfel încât să păstrăm sprijinul popular pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat președintele Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ținând cont de faptul că este anul Centenarului Marii Uniri, Maia Sandu a fost chestionată cum vede ea în 2018 Unirea României cu Republica Moldova. Liderul PAS a atras atenția că din cauza dezamăgirilor pe care locuitorii Republicii Moldova le trăiesc din cauza actualei puteri, există riscul ca cei care doresc apropierea țării de România, cât și un viitor european, să fie din ce în ce mai puțini.

„Din păcate sărbătorim într-un context foarte trist Centenarul pentru că, așa cum spuneam mai devreme, dezamăgirile și deznădejdea pe care o trăiesc locuitorii din Republica Moldova face ca oamenii tineri, oamenii care împărtășesc românismul, oamenii care împărtășesc valorile europene, să plece din țară. Republica Moldova riscă să ajungă într-o situație în care ponderea oamenilor ce tind spre Kremlin, care cred că democrația este de vină pentru sărăcie și corupție și că este nevoie de cineva ca Putin care să vină și să facă ordine, poate ajunge mai mare decât ponderea cetățenilor care vor să trăiască într-o țară liberă și care sprijină apropierea Republicii Moldova de România și de Uniunea Europeană, a conchis Maia Sandu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *