Maia Sandu: Guvernarea de la Chișinău nu se mai umilește, ca în trecut, în fața Kremlinului

Maia Sandu (INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN)
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor R. Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că R. Moldova nu se va mai lăsa „batjocorită” de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit NewsMaker și Agerpres.ro.

„Moscova arată în continuare lipsă de respect faţă de cetăţenii R. Moldova, dar guvernarea de la Chişinău, care îi reprezintă pe cetăţenii Republicii Moldova, nu se mai umileşte aşa cum s-a întâmplat în trecut în faţa Kremlinului, ci apără interesele cetăţenilor şi spune lucrurilor pe nume”, a afirmat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecţie” de la postul de radio Vocea Basarabiei.

„Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru. Atunci când vedem încercări de a destabiliza situaţia în R. Moldova, am spus-o sus şi tare, nu am ascuns detaliile aşa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu suntem o ţară care se lasă batjocorită”, a spus ea.

R. Moldova, apreciază Maia Sandu, a devenit mai rezilientă, inclusiv graţie sprijinului oferit de partenerii ei de dezvoltare – sprijin reafirmat inclusiv în cadrul Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de la 1 iunie, găzduit de autorităţile de la Chişinău.

„Azi suntem mult mai rezilienţi, în primul rând pentru că nu suntem dependenţi energetic de Rusia, aşa cum eram acum câteva luni, dar şi pentru că avem tot mai mulţi prieteni, pentru că este tot mai multă atenţie pentru R. Moldova, şi am văzut asta la summit”, a adăugat ea.

Maia Sandu declarase recent că relaţiile dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturile guvernării de la Chişinău. Şefa statului susţinea că mărturie a acestui fapt stau trupele ilegale staţionate în regiunea separatistă transnistreană, embargourile politice şi amestecul constant al Moscovei în treburile interne ale Chişinăului.

Declaraţiile ei au fost respinse de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat atunci declaraţiile ca fiind false, menţionând că Rusia a respectat „mereu” Moldova şi oamenii săi.

De altfel, Maia Sandu a fost de mai multe ori ţinta criticilor Moscovei în ultimul timp, aminteşte NewsMaker.

Chiar zilele trecute, la 5 iunie, o întreagă emisiune de la postul televiziunii de stat ruse „Pervîi Kanal” i-a fost dedicată.

Genul emisiunii „Păpuşile moştenitorului Tutti” nu este unul clar: după titlu ar trebui să fie o emisiune de umor, dar se doreşte a fi una „informativ-analitică”.

Moderatoarea emisiunii, Maria Butina, deputată din partea Partidului Rusia Unită (de guvernământ), proferează pe întreaga durată a emisiunii informaţii false despre preşedintele R. Moldova şi autorităţile de la Chişinău, încercând să le ridiculizeze. Apoi comentează „toate aceste inepţii”, precum existenţa unor „laboratoare biologice americane în R. Moldova” cu diverşi pretinşi experţi.

Printre cei invitaţi s-a numărat şi fostul deputat socialist Mihail Ahremţev, care a plecat din R. Moldova în Federaţia Rusă. Acesta a spus că moldovenii au fost practic „forţaţi” să se vaccineze împotriva coronavirusului cu vaccinuri expirate, oferite de către România, în timp ce Chişinăul a refuzat vaccinul Sputnik din Federaţia Rusă, fără a aduce vreo probă în acest sens, notează publicaţia menţionată.

În încheierea emisiunii, fostul ambasador cu misiuni speciale al Rusiei, reprezentantul Moscovei la negocierile cu privire la Transnistria, Serghei Gubarev, a declarat că nu vede niciun viitor luminos pentru R. Moldova. Acesta a calificat politica Maiei Sandu drept „rusofobie turbată”.

Expertul Watchdog.md Valeriu Paşa consideră că emisiunea un fel de reacţie la summitul CPE din R. Moldova. „Aceasta poate fi calificată şi ca politica oficială a statului. În plus, ei mizează că emisiunea va fi vizionată şi de unii spectatori din Moldova, care vor crede celor văzute. Este părerea lor despre moldoveni”, declarat Paşa pentru NewsMaker.

Butina a devenit renumită după ce a fost arestată în 2018 la Washington, fiind acuzată că ar fi „agent străin” în SUA. Ea şi-a recunoscut vina. În 2019 a fost condamnată la un an şi jumătate de puşcărie, dar a fost eliberată înainte de termen. Imediat ce a ieşit de la închisoare, Butina s-a întors în Federaţia Rusă şi s-a pus în serviciul Kremlinului, aminteşte NewsMaker.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: