Skip to content
Republica Moldova

Maia Sandu, interviu pentru Politico: Rusia trebuie să își retragă trupele din Transnistria

Facebook

Premierul Maia Sandu avertizează, într-un interviu pentru Politico, asupra dorinței Moscovei de a-și menține influența în Republica Moldova și spune că în discuțiile cu reprezentanții Kremlinului alianța sa a transmis foarte clar angjamentul pro-european al noului guvern instalat la Chișinău, solicitând retragerea trupelor din Transnistria, arată rnews.ro.

Este greu să spunem care sunt planurile reale ale Rusiei. Nu avem niciun fel de iluzii, știm foarte bine că Rusia dorește să își mențină influența asupra țărilor din regiune, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Sandu, în interviul telefonic.
Ea consideră că Moscova i-a încurajat pe socialiști să intre în coaliție, acesta fiind însă un obiectiv politic conjunctural, în condițiile în care alternativa ar fi fost aceea ca socialiștii să fie absorbiți de Partidul Democrat din Moldova al oligarhului Vladimir Plahotniuc, diminuând astfel influența Rusiei în zonă.
În discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții Kremlinul, Sandu spune că blocul politic ”ACUM a fost foarte clar în exprimarea opțiunii pro-europene”.
Sandu a mai precizat că a cerut părții ruse retragerea forțelor din regiunea separatistă Transnistria, în condițiile în care Rusia a refuzat să facă acest lucru până acum.
Rusia trebuie să își retragă trupele și arsenalul de pe teritoriul Republicii Moldova. În același timp, suntem deschiși la găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice între cele două state”, a declarat Sandu.
În ceea ce privește Transnistria, premierul de la Chișinău spune că dorește colaborarea cu Ucraiana, însă nu a vorbit încă cu președintele Volodimir Zelensky sau cu premierul Volodimir Groysman.
Maia Sandu va face prima vizită oficială în calitate de premier la București, pe 2 iulie, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Ulterior, pe 4 iulie, va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *