Skip to content
Republica Moldova

Maia Sandu la inaugurarea „Platformei Crimeea”: „R. Moldova reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs la inaugurarea „Platformei Crimeea”, la Kiev, în fața președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, dar și a înalților oficiali din statele europene prezente la eveniment. Maia Sandu a mulțumit pentru invitația de a vorbi la acest eveniment important – inaugurarea „Platformei Crimeea”. Președintele a declarat că este acolo pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute.

„Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 „Integritatea teritorială a Ucrainei” a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare”.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice, iar ca stat a depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli.

„De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor. Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturror”, a afirmat Maia Sandu.

A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă și durabilă.

Vă mulțumesc încă o dată pentru invitația de a vorbi la deschiderea „Platformei Crimeea”, față de care Republica Moldova are un angajament ferm”, a declarat Maia Sandu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *