Skip to content
Republica Moldova

Maia Sandu: Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în evaluarea judecătorilor şi procurorilor

Facebook/Maia Sandu

Într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, care s-a aflat într-o vizită la Chişinău, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a salutat expertiza oferită de Consiliul Europei, pe care o consideră utilă şi necesară în eforturile de promovare şi realizare a transformărilor interne.

Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor şi procurorilor, care va începe în anul 2022 şi ne va permite să curăţăm sistemul de persoane cu probleme de integritate şi averi nejustificate„, a declarat luni preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, citată de Moldpres.

Avem acum şansa de a face o schimbare substanţială în sectorul justiţiei, iar pentru asta trebuie să ne mişcăm rapid şi hotărât„, a subliniat Sandu, adăugând că „această vizită vine sa confirme progresele înregistrate în ultimele luni în relaţia între Republica Moldova şi Consiliul Europei”, potrivit Curentul.md.

Consiliul Europei în cei peste 26 de ani a fost alături de Republica Moldova şi apreciem acest parteneriat. Suntem într-un moment de cotitură – Republica Moldova poate face schimbări sistemice şi poate reda speranţa oamenilor că pot avea o viaţă mai buna aici. Azi avem voinţa şi puterea de a construi un stat democratic veritabil şi contăm pe susţinerea partenerilor noştri„, a insistat Maia Sandu.

Am avut oportunitatea să apreciez voinţa dumneavoastră fermă de a implementa reforme. Este crucial pentru procesul de integrare europeană, la care aspiră Republica Moldova, să fie asigurată stabilitatea şi continuitatea reformelor pentru consolidarea democraţiei, statului de drept„, a declarat Marija Pejcinovic Buric, reiterând sprijinul Consiliul Europei pentru implementarea reformelor în Republica Moldova.

Tot luni, preşedintele Maia Sandu l-a propus pe expertul internaţional anticorupţie Drago Kos în calitate de membru al Comisiei de evaluare a performanţelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, relatează Ziarul de Gardă.

În prezent, Drago Kos este preşedintele Grupului de lucru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). El este copreşedinte al MENA – OECD Business Integrity Network, membru al Comitetului consultativ internaţional anticorupţie (IACAB) şi al Comitetului de monitorizare a corupţiei pentru apărare (NAKO).

Între 2011 şi 2015, Drago Kos a fost comisar internaţional şi preşedinte al Comitetului mixt independent de monitorizare şi evaluare a corupţiei (MEC) din Afganistan. În perioada 2003-2011, Kos a deţinut funcţia de preşedinte al Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei. În aceeaşi comisie a fost desemnată luni Mariana Alexandru, fosta procuroare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

La 4 noiembrie, Maia Sandu a solicitat iniţierea procedurii de evaluare a performanţelor procurorului general (suspendat din funcţie), Alexandr Stoianoglo, aminteşte Ziarul de Gardă. Potrivit procurorului anticorupţie Victor Furtuna, şeful suspendat al Procuraturii Generale este cercetat pentru abuz în serviciu, corupere pasivă şi fals în declaraţii.

Conform informaţiilor obţinute de Ziarul de Gardă, oficial, Stoianoglo – un apropiat al fostului preşedinte socialist prorus Igor Dodon – este acuzat de comiterea a cinci infracţiuni penale în perioada anilor 2011, când era deputat şi 2021, când a deţinut funcţia de procuror general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *