Skip to content
Opinii & Analize

Maia Sandu obține o victorie zdrobitoare și are șansa de a face istorie

În urmă cu două săptămâni, scriam pentru PSNEWS un articol intitulat ”Șansa unei victorii istorice a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Basarabia”. Iată că în turul doi al alegerilor prezidențiale, această șansă a fost concretizată. Și nu oricum, ci printr-un rezultat zdrobitor. Succesul candidatei pro-europene este cu atât mai semnificativ cu cât marea majoritate a comentatorilor nu îi dădeau Maiei Sandu foarte multe șanse la aceste alegeri.

Victoria candidatei pro-europene este una covârșitoare din mai multe considerente:

  1. Maia Sandu câștigă o legitimitate uriașă, reușind să obțină peste 15 procente în plus față de Igor Dodon. Această legitimitate populară masivă, confirmată prin vot, întărește puterea noului președinte ales și îi permite, în numele majorității cetățenilor basarabeni, să își asume inițiative politice majore.
  2. Maia Sandu câștigă nu doar în diaspora unde a obținut o majoritate devastatoare cu peste 90% din voturile exprimate. Ea câștigă alegerile și pe teritoriul Basarabiei. Mai mult, chiar dacă Igor Dodon ar contabiliza și voturile pe care le-a obținut în Transnistria (votanți organizați și deplasați la secțiile de votare de entitatea fantomă numită Transnistria), Maia Sandu ar fi câștigat alegerile doar cu voturile obținute pe teritoriul Republicii Moldova. Semnificația acestui tip de rezultat arată că nici măcar discursul retrograd de minimalizare a diasporei nu mai poate fi adoptat de Dodon.
  3. Maia Sandu a convins un număr important de alegători rusofoni din raioane în care intenția de vot era, de regulă, favorabilă lui Dodon sau din cartiere ale Chișinăului locuite în majoritate de populație vorbitoare de limbă rusă. Acest lucru arată că mesajul ei a reușit să depășească clivajul electoral geopolitic. Indiferent de afinitățile pentru Europa, România sau Rusia, majoritatea alegătorilor au înțeles că șansa dezvoltării și bunăstării lor este legată de onestitate, de adoptarea regulilor autentice care guvernează societățile democratice cu economie de piață pe model european. Totodată, este un uriaș eșec al politicilor de cumetrie, al rețelelor de corupție, al minciunii, dedublării și comportamentelor agresive menite să cultive frica printre cetățenii basarabeni.

Beneficiind de o legitimitate atât de cuprinzătoare din punctul de vedere al volumului de voturi și a diversității evidente a susținătorilor atrași din toate categoriile socio-demografice și geopolitice, Maia Sandu are șansa de a face istorie în Basarabia. Acest lucru va depinde însă de abilitatea și forța sa de a genera rapid un proces politic menit să ducă la convocarea de alegeri anticipate și formarea unui guvern pro-european la Chișinău.

Coabitarea prelungită cu socialiștii aflați la guvernare ar fi cea mai nefericită variantă din cauza blocajelor și conflictelor inevitabile care ar otrăvi atmosfera politică și ar împiedica orice reformă serioasă menită să îmbunătățească viața oamenilor. Păcatul anterior al înțelegerii cu socialiștii care a dus la acea situație imposibilă cu Maia Sandu prim-ministru și Igor Dodon președinte și-a arătat atunci limitele. Noul președinte ales al Republicii Moldova a înțeles, cred, că nu poate guverna cu socialiștii. Voturile pe care le-a obținut sunt prea multe, diferența față de candidatul socialist prea mare, iar deosebirile de viziune incomensurabile pentru a gândi în mod realist un scenariu de coabitare. Iar dacă totuși acest lucru s-ar întâmpla, evident că toți adversarii acestei femei remarcabile se vor aduna și îi vor pune în cârcă toate relele pământului și întreaga responsabilitate a eșecului. Dimensiunea victoriei o obligă pe Maia Sandu să joace totul pe singura carte care i-a adus această victorie istorică: cartea pro-europeană în care țara este condusă de un președinte și un guvern pro-european. Iar România poate juca rolul pozitiv al avocatului Basarabiei precum și al țării care oferă sprijin direct și concret acolo unde cetățenii au nevoie (educație, sănătate, economie). Adică fapte, nu vorbe.

P.S.: Având cetățenia română, fapt pe care nu l-a ascuns niciodată, putem remarca faptul că Maia Sandu este și prima româncă din istorie ajunsă președinte de țară. Iată o premieră care ar trebui să le încurajeze pe toate femeile și fetele care încă nu cred că pot reuși să depășească barierele nedrepte ale lumii în care trăim.

Remus Ioan Ștefureac este politolog, coordonator al think-tankului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) și director al companiei de cercetare a opiniei publice INSCOP Research (www.inscop.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *