Skip to content
Republica Moldova

Maia Sandu se așteaptă ca Rusia să mobilizeze cetățeni din raioanele de est ale R.Moldova: Cei care vor lupta de partea agresorului și-ar putea pierde cetățenia

Inquam Photos / George Călin

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, că există riscul ca Rusia să mobilizeze în armată cetățenii Republicii Moldova din raioanele de est și care dețin și cetățenia Rusiei.

„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului”, a spus Maia Sandu, potrivit știrilor TVR.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a adus precizări și despre pedepsele aplicate celor care vor lupta în război alături de Federația Rusă.

„Examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”, a declarat președinta.

Maia Sandu a solicitat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să inițiaze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare cetățenilor R. Moldova rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare.

Totodată, președinta Republicii Moldova a anunțat că s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare.

„La ședința CSS de sâmbătă au raportat despre schimbările care pot suverni în regiune și în special în R. Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială. Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscul unor incidente nucleare, creșterea fluxului de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale, monitorizarea mai riguroasă în regiunea transnistreană, pregătirea pentru un alt flux de refugiați.

Verficarea planurilor de contigență în caz de incidente nucleare. În acest context s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului pentru Situații de Urgență la acest subiect. Am solicitat MAEIE să inițiaze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare cetățenilor R. Moldova rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare desfășurată. Totodată, nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, cetățenii R. Moldova vor avea sprijinul Guvernului cum au avut-o și iarna trecută,” a declarat Maia Sandu, citată de TVR Moldova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută mobilizarea parţială în Rusia. Este pentru prima oară după al doilea război mondial când un lider rus anunță mobilizare, fie chiar și parțială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *