Skip to content
Republica Moldova

Maia Sandu: Sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale

Inquam Photos / George Călin

Justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal. Astfel comentează președintele R.Moldova, Maia Sandu, decizia Curții Constituționale prin care magistrații au anunțat că actualele prevederi din Legea Supremă nu împiedică organele abilitate să recurgă la confiscarea civilă și confiscarea penală extinsă a averii persoanelor care dețin funcții publice și a angajaților entităților de drept care aparțin statului, potrivit deschide.md.

De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale. Curtea Constituțională a publicat azi hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme”, a scris șeful statului.

Totodată, menționează Sandu, CCM a confirmat alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite: „Justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”.

Amintim că CCM a respins proiectul privind posibilitarea confiscării civile și confiscării penale extinse a averii persoanelor care dețin funcții publice și a angajaților entităților de drept care aparțin statului. Magistrații CCM au menționat că proiectul de lege elaborat de către deputații PAS ce se referă la modificarea articolului 46 din Constituție privind „dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia” nu corespunde „limitelor materiale” prevăzute de Legea Supremă.

Totodată, Înalta Curte a precizat că textul actual din Constituție nu stabilește niciun impediment pentru realizarea obiectivului urmărit de autorii proiectului de lege constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *