Skip to content
Politică

Majorarea alocaţiilor copiilor de la 1 iulie, amânată pentru anul viitor

Inquam Photos / Octav Ganea

Alocaţiile copiilor nu vor mai fi majorate de luna viitoare, aşa cum se vorbea iniţial, după votul de marţi pe această lege. Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor începând cu luna următoare.

La votul de marţi, au fost 8 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Astfel, prin acest vot, s-a respins majorarea alocaţiilor cu 20% de la 1 iulie.

Acum, cel mai probabil, majorarea alocațiilor se va face din ianuarie 2022.

În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020 ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care urma să se facă în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022, și iulie 2022.

În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, scrie antena3.ro.

UDMR propune alocații diferențiate pentru copii în funcție de veniturile familiilor

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, transmite că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit.

Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a afirmat, luni, Kelemen Hunor.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *