Skip to content
Puterea Știrilor Video

Majorarea „pe surse” a pensiilor cu 6,2%, respinsă categoric din PSD: „O gogoriță!” Laurențiu Gîdei: Ne putem permite în mod confortabil o mărire de minimum 10%

captura Puterea Stirilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, deputatul PSD Laurențiu Viorel Gîdei a dat ultimele detalii despre majorarea pensiilor și pachetul de măsuri sociale ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Social-democratul s-a arătat deranjat de „procentele care circulă pe surse” în privința punctului de pensie și a dat asigurări că majorarea nu va fi „în niciun caz de 6,2%”, ci de minimum 10%, însoțită de un pachet social destinat persoanelor cu venituri mici și foarte mici. „Cred că a văzut toată lumea că toate pachetele sociale care au fost adoptate de acest Guvern poartă marca PSD și vor purta în continuare marca PSD”, a ținut să precizeze deputatul.

„Din păcate, și-au permis foarte mulți să analizeze și să întoarcă aceste procentaje și să dea pe surse fel de fel de discuții, astfel încât majoritatea celor cu venituri foarte mici și pensionarii sunt bulversați și nu știu ce să mai creadă.
Vă spun asta din experiență pentru că părinții mei, pensionari fiind, având și ei așteptări de la această coaliție de guvernare, mă întreabă zilnic, după ceea ce urmăresc pe canalele de știri unde, repet, inconștient poate, mulți își permit să discute așa, pe surse.

Eu am o problemă cu aceste discuții pe surse. Aș putea și eu, după ce se termină emisiunea, să vă spun o gogoriță, pe care ați putea-o prelua pe surse, dar neverificată, nespusă în spațiul public, rămâne doar o bătaie de joc la adresa pensionarilor care au nevoie de ajutor, au așteptări foarte mari și au o viață foarte grea.

La momentul acesta, ceea ce sigur pot să vă spun este că în niciun caz nu vom avea 6,2 ultima creștere care s-a tot rostogolit în spațiul public pe canalele de presă”, a spus Laurențiu Gîdei la „Puterea Știrilor”.

Potrivit deputatului social-democrat, liderii coaliției au căzut în mare parte de acord în ceea privește pachetul de măsuri ce va fi adoptat de la 1 ianuarie 2023.

„Noi am spus de la început, știind cifrele, cunoscând realitatea economică și bugetară a României, ne putem permite în mod confortabil o mărire de minim 10%.

Bineînțeles că au sărit unii și au zis 15%, 16%, i-am auzit pe unii care n-au fost niciodată interesați de pensiile românilor, chiar dacă au fost la guvernare – și aici mă refer la colegii de la USR -, 26%-27%, fiecare cât voia.

Liderii PSD au fost foarte cumpătați, foarte responsabili și nu au avansat procente. Procentele vor fi comunicate de liderii coaliției după ce toate datele vor fi stabilite. Și nu vorbim doar de procentul cu care va fi majorat punctul de pensie, ci și de pachetul de măsuri sociale care va veni în sprijinul celor cu pensii foarte mici.

Am căzut de acord de principiu ca bugetul pensiilor să fie majorat cu 15%, iar în cuantumul acestei sume noi am spus că nu am fi de acord ca punctul de pensie să crească cu 15% pentru toți, pentru că cei cu pensii de 7.000, 8.000 de 9.000 de lei ar avea un câștig net superior celor care au pensii de 1.000 de lei.

Ceea ce ne diferențiază foarte tare de partenerii noștri de guvernare este că noi cunoaștem realitatea și ne ducem spre nevoia omului și nu-l lăsăm să se descurce, așa cum doctrinei liberale îi place să propovăduiască.

Eu aș fi dorit ca colegii de la PNL să fie mai aplecați pe ceea ce privește energia și prețul la energie, dar ați văzut că până la urmă s-a ajuns tot la soluția PSD, să ajungem la un preț reglementat, astfel încât și populația, și economia să aibă predictibilitate”, a punctat deputatul.

Coaliția decide cu cât majorează pensiile

PSD, PNL și UDMR s-au reunit, luni, în ședință de Coaliție la Guvern pentru a decide cum se vor majora pensiile și ce ajutoare vor fi acordate pentru persoanele vulnerabile pentru perioada iernii. Liberalii vor o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15% cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. De partea cealaltă PSD vrea o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat luni, la Senat, că liberalii au suficiente argumente să se ajungă în coaliţie la o mărire nediferenţiată a pensiilor.

„Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (…) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% – inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (…) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”, a spus Gorghiu.

PSD a propus ca majorarea să fie de 10% plus pentru pensiile mici de 1.500 lei si cu posibilitatea acordării unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre importanţa „echităţii sociale” într-o „perioadă complicată”, menţionând că în calitate de lider social democrat nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.

„Eu am vrut o discuţie mai amplă, mai aşezată şi mai profesionistă. Am rămas la nivelul discuţiei de procente: 15, 16, 10. Eu reprezint un partid social democrat. Îmi cer scuze, am altă abordare. Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei şi o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2.700 de lei. Mai exact, de zece ori faţă de cel cu pensia de 1.800 de lei. Stabilim anvelopa şi venim şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată fără eforturi foarte mari. E foarte simplu să facem ca pe timpul lui Ceauşescu, un pauşal, şi să punem pe toată lumea la egalitate. Nu este corect. Eu merg pe doctrina pe care o reprezintă PSD. Eu am o obligaţie ca lider al PSD să am grijă de cei cu venituri, de exemplu, sub 4.000 de lei. Cu toţii trebuie să trecem această perioadă complicată. Se numeşte echitate socială”, a precizat Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *