Partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord zilele trecute pe legea. Cu toate acestea, rămân întrebări importante în legătură cu banii necesari pentru creșterea acestor pensii. Poate cea mai importantă întrebare este de unde va scoate guvernul 25 de miliarde de lei pentru creșterea pensiilor.
Deputatul PSD Dumitru-Lucian Lungoci, alături de liberalul Ciprian Dobre și editorialistul Bogdan Stoica au dezbătut această chestiune la emisiunea Puterea Știrilor.
25 de miliarde de lei pentru pensii
„Sursa de finanțare este aceeași și la anul și astăzi și luna trecută și acum un an de zile. Sursa de finanțare pentru plata pensiilor reprezintă bugetul pentru pensii, acel BASS, ceea ce se colectează din impozitul de la fiecare salariat pentru pensii. Și bineînțeles că banii aceștia nu ajung, se transferă din bugetul statului din taxe și impozite, că trebuie BASS ca să se acopere aceeași sumă. Exact aceeași sursă de finanțare va fi și la anul. Exact aceeași sursă de finanțare va fi și peste 2 ani, adică BASS-ul și bugetul statului. Dar această temă, că nu este identificată sursa de finanțare este o temă falsă. Sursa de finanțare este BASS.
Am văzut întrebarea asta repetată cu obsinență în ultimele trei-4 zile. Răspunsul, unul singur există, este aceeași sursă de finanțare acum că intrăm în discuție și dacă bugetul de stat suportă, vor fi bani la bugetul de stat care să acopere această diferență. Asta este o cu totul altă discuție și vor fi bani la bugetul de stat pentru că în procente, în cifre absolute reprezintă un 0,6% din PIB. Această creștere care va fi pentru anul viitor. Măsurile fiscale le știm cu toții. Vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Avem toate așteptările ca în urma aplicării acestor măsuri, bugetul național să crească. Adică să avem o colectare mai bună la bugetul național. Discutăm de reducerea evaziunii fiscale. Asta înseamnă să ai mai mulți bani la bugetul de stat. Discutăm de un grad mai mare de colectare al TVA-ului. Asta înseamnă să ai mai mulți bani la bugetul de stat”, a spus Dumitru-Lucian Lungoci.
Liberalul Ciprian Dobre i-a răspuns lui Lungoci, spunând că există probleme mari la ANAF, în ceea ce privește colectarea și este nevoie de digitalizarea acestei instituții.
„Da, mă fac că nu l-am auzit. Cred că ori cum luăm problema aceasta a pensiilor, vorbim despre 4,6 milioane de români. Următorul aspect pe de o parte, evident, aproape o treime, respectiv 4,6 milioane de români se bucură și așteaptă să li se mărească pensiile după un an destul de greu, dacă ne gândim ce inflație a fost România. Pe de altă parte, evident, apare o problemă la care trebuie să răspundă oricât ar fugi ministrul muncii și primul ministru, de unde vor fi bani la buget. O colectare mai bună, o colectare mai bună, înseamnă digitalizare a ANAF-ului, care ea trebuie făcută de urgență. O disciplină mai clară, o disciplină severă a evaziunii fiscale poate îmbunătăți rata de colectare a taxelor și impozitelor în România.
Dacă sunt adevărate acele statistici, concluzii potrivit cărora noi nu colectăm la bugetul de stat decât jumătate din TVA-ul care ar trebui colectat, atunci prima măsură pe care primul ministru trebuie să ia este digitalizare a ANAF-ului. Pe de altă parte, al 3-lea aspect, dacă suntem serioși și avem o problemă serioasă, atunci, de fiecare dată când vorbim de măriri de pensii, măriri de alocații, vouchere ș.a.m.d. identificăm sursa de finanțare, pentru că altfel facem ca atunci când mergem, să zicem, la cumpărături și vreau să-mi cumpăr trei borcane de zacuscă și două de castraveți murați și îmi dau seama că n-am bani în buzunar”, a spus Ciprian Dobre.
Bogdan Stoica a spus că problema este legată de gaura făcută în buzunarele pensionarilor de sumpirile din ultimii ani.
„Problema e că ținta falsă sau problema falsă este, dar interpretare ambelor părți mărirea pensiilor nu acoperă gaura făcută în buzunarele pensionarilor de scumpirile din ultimii 3 ani, nu doar din ultimul an. Inflația la unele produse e mult mai mult de 15% nu mai vorbesc de costurile cu energia care se calculează, altfel. Bătrânii au mult mai multe probleme financiare decât rezolvă această mărire”, a spus Bogdan Stoica.
Mize electorale și fracturi logice
Bogdan Stoica crede că există și mize electorale la mijloc.
„Asta nu cred că o să fie. Nici nici digitalizare, ANAF, nicio mai bună colectare, nici disciplina financiară. N-o să se mai ia nicio măsură nepopulară ca nu cumva vreo bucățică de electorat să să sunt supere, ci atunci o să mergem într-o rostogoleală de datorii totală până după momentul alegerilor. Dacă nu ne mai pun și americanii să mai cumpărăm ceva, niște tancuri, niște rachete. Nu avem o soluție”, a spus Bogdan Stoica.
Dumitru-Lucian Lungoci a amintit că PNRR-ul a fost scris de PNL și USR.
„Să ne întoarcem puțin așa în timp. Și aici mi se pare mie, nu mai înțeleg. E o fractură de logică. În 2020, PNL și USR au scris împreună cu Comisia Europeană PNRR-ul. Ei, aceste două partide în PNRR au introdus, nu din jaloane, reforma pensiilor. A fost introdusă în 2020, agreată și semnată cu Comisia Europeană când s-a semnat PNRR-ul. Reforma pensiilor, care o face ministru PSD, de data aceasta. Ce au cerut cei de dreapta face, a făcut PSD-ul acum și nu mai sunt de acord. Aici e o fractură de logică. Undeva. Când au pus această reformă în PNRR ca jalon și ca obligativitate, obligativitate să se înfăptuiască, nu s-au gândit atunci la sursa de finanțare.”, a spus Dumitru-Lucian Lungoci.
Liberalul Ciprian Dobre spune că guvernul nu poate lăsa 4,6 milioane de oameni care au o singură sursă de venit, și anume pensia, să ducă pe propria piele toată inflația din ultimul an.
„Am început prin a spune că 4,6 milioane de români își doresc creșterea pensiilor. Eu însă și cred că toți cei invitați această emisiune ne dorim ca pensiile să crească așa cum s-a spus. Nu putem lăsa 4,6 milioane de oameni care au o singură sursă de venit, și anume pensia, să ducă pe propria piele toată inflația din ultimul an. Dacă vorbim despre anul 2020, nu-mi aduc aminte ca la acea mărire a punctului de pensie de la 1265 la 1.785 lei să fi avut deficit în 2021. Deci, dacă există această întrebare, am răspuns în 2021 nu a toate aceste lucruri din legea pensiilor, cum este și această reașezare a criteriilor jalon în PNRR și aici foarte bine, a subliniat ministrul Adrian Vestea, trebuie să aibă loc, pe de altă parte.
Deci eu am văzut că atât proiectul de lege la Senat a trecut cu voturile pentru din partea grupelor PNL și PSD. La ce ne opunem noi să spunem răs picat. Este următorul lucru ca în 2024 să crească din nou vreo taxă sau vreun impozit în România. Ca să se înțeleagă foarte bine acest lucru, PNL nu se opune. Partidul Național Liberal susține creșterea veniturilor aaproape o treime din populația României”, a spus Ciprian Dobre.
Fără alte taxe și impozite în 2024
Dumitru-Lucian Lungoci a spus că nu vor mai exista alte taxe și impozite în afara celor stabilite deja.
„Avem deja o un pachet legislativ de măsuri fiscale deja aprobat, asumat legislativ acum o lună de zile pentru anul viitor. Alte taxe, alte măriri de taxe și impozite nu vor mai fi. Important este cum îți cheltui banii din buget, că bugetul există din colectarea asta așa cum este, așa, care trebuie îmbunătățită. Vă rog, pe rând, important este cum cheltui specie capitolul îi cheltui banii ăștia, cum îi drămui și care sunt prioritățile tale. Ori această mărire de la 1 ianuarie și acea recalculare de pensii care într-adevăr vine cu o mărire pentru anumite pensii. Nu toate pensiile vor fi majorate în în la 1 septembrie. Într-adevăr, trebuie să reprezinte o prioritate și un capitol foarte important în prioritizarea banilor din bugetul național”, a spus Dumitru-Lucian Lungoci.
Ciprian Dobre a confirmat și el că nu vor mai fi alte măriri de taxe și impozite.
„Am convenit acest lucru și sunt da, perfect de acord cu colegul meu că în 2024 nu va exista nicio solicitare de mărire de taxe sau impozite”, a spus Ciprian Dobre.
Bogdan Stoica a amintit din nou de mizele electorale ale fiecărui partid.
„Nu e nicio problemă. PSD mărește pensiile și PNL nu vrea ca PSD să capitalizeze electoral. De-aia cere responsabilitate și să nu se mărească taxele. Adică, ok, voi veți obține niște voturi de la pensionari, dar vrem ca mediul de afaceri să audă că noi ținem cu ei. Dacă e doar așa, e foarte simplu. Mâine se întâlnesc Ciucă cu Ciolacu, semnează o hârtie prin care Iucă declară pe proprie răspundere. Ciolacu, scuze că nu va mări nicio taxă și niciun impozit în 2024 și că banii de pensii vor fi în buget. Ceea ce mi se pare încântător este că am aflat că noi funcționăm cu doar jumătate din TVA colectat”, a spus Bogdan Stoica.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News