Skip to content
Puterea Știrilor Video

Majorarea salariilor primarilor, criticată dur din PMP: „PSD, PNL și UDMR nu fac altceva decât să-și cumpere activul de partid”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Ionuț Simionca, secretar general al PMP, a declarat că majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene – lege adoptată de majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL și UDMR, la care s-au adăugat și voturile AUR – este „o decizie greșită”.

„Atunci când toată țara suferă și tu spui <nu sunt bani pentru pensii, pentru investiții, pentru cofinanțări>, vii și găsești bani pentru cei din aparatul administrativ.

PSD, PNL și UDMR nu fac altceva decât să-și cumpere activul de partid. Toți acești oameni care beneficiază de creșteri salariale nu mai au acces la banii din PNDL-ul lui Dragnea și nici la banii din PNRR, pentru că acolo proiectele sunt mult mai mari, iar PNL, PSD și UDMR ce și-au zis, <ia să le mai dăm niște bani ca să nu ne pierdem activul de partid>.

Cam asta e toată tevatura și e foarte rău pentru România. Ar trebui să anuleze acea lege”, a spus Simionca.

Liderul PMP susține că salariile primarilor ar trebui acordate pe criterii de performanță, nu doar după mărimea unității administrativ teritoriale.

„Dacă ai un primar bun și vrei să ții un manager bun la primărie, poate că merită un salariu mai mare. Dacă ai un primar care bate pasul pe loc și nu dezvoltă comunitatea atunci nu merită. Sunt unii primari care nu fac nimic. Că dacă făceau ceva, nu mai aveam mii de școli cu toaleta în curte”, a completat secretarul general al PMP.

Ionuț Simionca este de părere că „ această problemă poate fi soluționată foarte ușor, prin alegerea primarilor în două tururi”.

„Este o lege propusă de PMP care stimulează democrația în comunitățile noastre. Ar da șansa celor care vor să muncească, care vor să fie buni gospodari pentru comunitățile lor, să candideze și să și câștige. Astăzi este aproape imposibil ca un candidat să bată un primar în funcție. Și vă spun și de ce: pentru că primarul în funcție are tot ceea ce înseamnă pârghii pentru oamenii din secțiile de votare, pârghii de control asupra cetățenilor.

Legea nu trece pentru că este un proiect PMP și nu au interes. Noi suntem al treilea partid din perspectiva alegerilor locale, avem 2384 de aleși locali, suntem după PSD și PNL. Dar partidele mari, care au cei mai mulți aleși locali, PSD și PNL, nu au interes să-și piardă primarii și atunci bineînțeles că nu susțin această propunere legislativă”, a mai spus liderul PMP.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 27 septembrie, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *