Majorarea taxelor va aduce un plus de 1%-1,5% la inflație

Banca Națională a României
Sursa foto: Facebook

Miercuri, 8 noiembrie 2023, va avea loc ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an. În afara discuțiilor despre dobânda de politică monetară, BNR va aprobna și raportul asupra inflației. Economiștii șefi din băncile comerciale sunt de părere că BNR va menține neschimbată rata dobânzii de politică monetară, iar inflația își va păstra trendul ușor descendent.

Cu toate acestea, economiștii văd posibilă o escaladare a prețurilor, mai ales în zona companiilor care se vor confrunta cu o majorare a impozitului pe cifra de afaceri, de 1% sau chiar 2% (în cazul băncilor) de la 1 ianuarie 2024.

”Inflația va continua să scadă, în afara ghebului generat de creșterilșe de preț generate de noile modificări ale codului fiscal. Dacă în cazul majorărilor de TVA și a creșterilor de accize nu ne așteptăm la surprize anul acesta, în cazul majorării impozitelor aplicate pe cifra de afaceri a marilor companii, am putea avea ceva surprize. Mai exact, este de așteoptat ca marile companii să anticipeze aceste majorări de impozite și să avem o creștere de prețuri la companiile care vor avea de anul viitor impozit pe cifra de afaceri. Per total, cred că impactul pachetului de măsuri guvernamentale va fi de circa 1%-1,5% in plus la rata anuală a inflației”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepereședinte CFA România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL