V. Chirilă: Jumătate din volumul de comerț pe care îl avem cu UE este cu România

Chirila - psn
Sursa foto: captură video

Victor Chirilă, ambasadorul R. Moldova, prezent, miercuri, în studioul Puterea Știrilor, a comentat pe marginea declarațiilor făcute de antreprenorul basarabean Victor Ghereg pentru PS News, apreciind că țara sa este atractivă pentru investitori nu numai pentru că aceștia își pot deschide cu ușurință o afacere, ci și pentru că este tot mai mult o piață conectată la România, la Uniunea Europeană.

„(…) Moldova-i atractivă nu doar pentru faptul că se poate deschide atât de ușor o companie, o afacere, chiar așa într-o zi. (…) E într-adevăr așa. Dar Moldova este atractivă ca piață, pentru că ea este tot mai mult conectată la piața României și a Uniunii Europene. Companiile străine (…) inclusiv din România (…), în Republica Moldova vin pentru a produce în Republica Moldova și a exporta pe piața României sau pe piața Uniunii Europene. Această deschidere, aceste noi oportunități, face piața Republicii Moldova să fie atractivă. Plus aș menționa aici și îmbunătățirea treptată a infrastructurii din Republica Moldova. (…) Calitatea internetului – este unul dintre cele mai bune din regiune”, a arătat diplomatul moldovean.

Victor Chirilă apreciază, totodată, că R. Moldova avansează pe calea digitalizării, pentru a mări numărul de servicii de acest fel propuse cetățenilor, oamenilor de afaceri. Ambasadorul explică și de ce România și R. Moldova trebuie să continue pe calea integrării economiilor lor.

„Și de asemenea avansăm pe calea digitalizării. Tot mai multe servicii pe care le oferă statul cetățenilor și oamenilor de afaceri sunt digitalizate. Peste 200 din ele deja sunt digitalizate și ne propunem să mărim numărul acestor servicii. De aceea cred că da, în Republica Moldova devine tot mai profitabil să facă afaceri, dar, repet, afaceri conectate la o piață mai mare și această piață mare, în primul rând, este România pentru noi și apoi deja în statele Uniunii Europene. Când vorbim despre comerțul cu Uniunea Europeană, să înțelegem că jumătate din volumul de comerț pe care îl avem cu Uniunea Europeană este cu România. Deci, de aceea vorbim și insistăm și noi de la Chișinău, dar și oficialii de la București pe integrarea economiilor noastre, pe interconectarea infrastructurilor noastre rutiere, energetice, de transport”, a spus Victor Chirilă.

Cooperarea economică, dezvoltarea unei piețe unice româno-moldoveană, integrată celei europene, ajută mediul de afaceri să crească, mai crede invitatul Marinelei Angheluș.

„Deci toate acestea ne vor crea o piață economică unică între statele noastre și între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aceasta ne dorim pentru că (apar) oportunități pentru micii întreprinzători să crească. Când au acces la piața României, ei văd din start noi beneficii, noi oportunități. De exemplu, o firmă de mobilă cunoscută la Cișinău (…), în contextul războiului, a venit și a adus o parte din echipament în România, și-a deschis o fabrică în România și un showroom aici, la Băneasa. Acum, din România (…) se extind la Chicago, având acces (…) la finanțele pe care le le oferă, de exemplu, Raiffeisen Bank din România”, a declarat el.

Moderatoarea emisiunii a vrut să știe dacă parteneriatele cu mari companii IT, precum Microsoft, de care ambasadorul R. Moldova vorbise în anterioara sa prezență la emisiunea Puterea Știrilor, s-a concretizat, iar răspunsul a fost că, într-un context sensibil, cu un război la granițe, aceste parteneriate ale R. Moldova sunt în stadiul de intenție sau, touși, s-au semnat acorduri de colaborare.

„O așteptăm (Microsoft, n. red.) în continuare și intenția a fost și rămâne în continuare(…). Pe tema asta și așteptăm. Între timp a fost semnat și un acord de colaborare, un memorand (…) între Ministerul Digitalizării din România, Republica Moldova, Guvernul României și Microsoft pentru conformarea spațiului digital din ambele state. Deci un otri laterală, să spunem așa.(…) Deci sunt și alte companii (…), sunt Intel, IBM, sunt alte companii care vor să vină în Republica Moldova, chiar dacă, așa cum vorbeam, contextul poate este unul sensibil, dat fiind faptul că este un război chiar la granițe”, a precizat Victor Chirilă.

 

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL