Skip to content
Opinii & Analize

Mână invizibilă a iliberalismului cuprinde România. Agenda AUR și relevanța protestelor din țară

Aseară, capitala României, împreună cu alte orașe din provincie a fost martora unor scene suprarealiste. Câtva sute de protestatari au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de autorități. Doar că lucrurile au escaladat rapid către violențe, iar tendințele conspiraționiste din societate nu au fost nicăieri mai clare decât la Bacău, acolo unde protestatarii au mers la Spitalul Municipal ”Sfânta Maria”, strigându-le medicilor, care își făceau treaba încercând să salveze viața bolnavilor de Covid-19, „hoții” și “asasinii”. Scene similare au avut loc și la Brașov, unde o coloana de manifestanți a trecut pe lângă Spitalul CFR de pe bulevardul 15 Noiembrie. Cam aici se oprește logica unor proteste împotriva măsurilor impuse de autorități și începe diletantismul, alimentat constant de un partid iliberal.

Tensiunile din societate și vina guvernanților

Tensiunile din societate există. Ele sunt vizibile și erau predictibile. Confruntați cu o lungă perioadă de izolare socială, oamenii clachează. Psihologii au explicat pe larg lucrul acesta. În aceste momente oamenii devin vulnerabili în fața dezinformării și cad pradă populiștilor locali. Greșeala principală a guvernanților este una legată de comunicare, mai exact de lipsa ei. Actualul guvern are o problemă majoră atunci când vine vorba de a produce solidaritate socială și a comunica pe înțelesul tuturor.

Sigur că există problemele mult mai pivotante care se suprapun peste efectele produse de epidemia de Covid-19. De pildă lipsa cronică de încredere în instituții și în guvernanți care a caracterizat în permanență România post-decembristă. Războiul hibrid purtat de Rusia cu Occidentul euro-atlantic reprezintă și el o componentă importantă. Campaniile de dezinformare ale Kremlinului, duse pe o logică divide et impera,  prin care se încearcă slăbirea solidarității europene și euro-atlantice, semănarea neîncrederii în guvernele naționale și în instituții, contribuie din plin la campaniile locale de dezinformare. Puțini realizează faptul că social media a devenit o armă redutabilă, așa cum de-a lungul istoriei aproape orice mediu de comunicare – radio-ul, televiziunea – a devenit mai devreme sau mai târziu o armă de propagandă. Spre deosebire de acele medii de comunicare, internetul oferă o audiență imensă. Mediul online contribuie la campaniile de dezinformare din plin. “Idioții utili”, găsesc în rețelele de socializare un mediu ideal de refulare a propriilor prejudecăți. Mesajele se distribuie în comunități similare, iar aceștia simplifică enorm treaba propagandiștilor de meserie. Tensiunile din societate sunt exacerbate de aceste tendințe generale.

Rolul și agenda celor de la AUR: iliberalismul ca proiect de țară

Aceste tensiuni sunt canalizate totodată  și exploatate cinic de către AUR, exponentul populismului de extremă dreapta din România. La fel ca alte partide de extremă dreapta, AfD în Germania, Adunarea Națională (anterior Frontul Național) în Franța sau Lega în Italia, AUR încearcă să capteze vocea “majorității tăcute”. Profitând din plin de prejudecățile unora și de tensiunea psihologică din societate, AUR încearcă să pozeze într-o falsă alternativă. Scopul liderilor AUR e să obțină o vizibilitate cât mai mare, de aceea îi vom vedea cățărându-se de fiecare dată pe astfel de proteste, încercând să exploateze cinic temerile din societate și oboseala psihică. Scopul AUR e să iasă din zona marginală a politicii în care băltește și să se revendice drept un partid important și indispensabil al scenei politice. Ascunși în spatele galeriilor de fotbal, liderii AUR îndeamnă la nesupunere civică și la violențe, așa cum am văzut aseară în imaginile din Capitală.

Într-un editorial recent din The New York Times, laureatul premiului Pulitzer pentru comentariu politic din 2013, Bret Stephens, anunţă că „noua diviziune în politică nu este între liberali şi conservatori, ci între liberali şi iliberali”. Vom vedea această diviziune, treptat și în România, acolo unde AUR se prezintă drept exponentul iliberalismului. Liderii AUR nu au un proiect de țară coerent. Nu vor condiții și salarii mai bune pentru mineri și pentru muncitorii din țară, nu îi interesează educația copiilor. Nu vor o țară competitivă pe plan economic, nu vor să scoată România de la fundul grămezii, ci să o țină acolo. Scopul e mai degrabă unul mimetic – impunerea iliberalismului pe termen lung. Societatea și democrația autohtonă vor fi puse în fața unui test. Va triumfa pe termen lung iliberalismul?

1 comentariu la “Mână invizibilă a iliberalismului cuprinde România. Agenda AUR și relevanța protestelor din țară

  1. de ce ar iliberalismul mai periculos decât struţocămila asta care conduce România de 31 de ani? Zici că AUR nu are un proiect de ţară coerent; s-ar putea să ai dreptate, având în vedere faptul că adunăturile care au guvernat până acum, au un singur proiect de ţară şi anume, să distrugă ţara, lucru care le-a reuşit de minune. Ar mai fi ceva: democraţia, aşa cum a fost implementată în România, nu va funcţiona niciodată, pentru că oamenii au înţeles ce au fost învăţaţi, adică să nu respecte nimic, având în faţă exemplul viu al guvernanţilor, să trateze legile ca fiind facultative, nu obligatorii şi să considere libertatea personală ca un drept suprem, fără a ţine cont de consecinţele produse celorlalţi. În România va funcţiona întotdeauna o dictatură şi nu o democraţie, pentru că românii nu ştiu ce este democraţia. AUR nu este cauza, ci efectul şi nu cred în nocivitatea acestui partid, mai ales acum, când simţim cu toţi cum funcţionează statul condus de o mână de ticăloşi lacomi, trădători şi neromâni, care, pentru bani, îşi ucid părinţii şi bunicii, îşi vând copiii şi ţara, pe bucăţi. N-ş încerca să fac o analiză democraţie vs iliberalism în România de azi, poate doar să constat evoluţia unor evenimente…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *