Skip to content
Politică

Managerii din economie se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor, în următoarele trei luni

În perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019 se va înregistra o creștere moderată a prețurilor în industrie, construcții și comerțul cu amănuntul, arată comunicatul emis azi de Institutul Național de Statistică (INS), cu privire la tendințele în evoluția activității economice, în intervalul de timp amintit.

În plus, comunicatul vorbește despre o relativă stabilitate a activității în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii, ca și în ceea ce privește numărul de salariați din industrie și servicii.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra scădere accentuată (sold conjunctural -69%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -23%). Managerii estimează, deasemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (soldconjunctural +10%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relative stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de

relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

Trebuie precizat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *