Managerii români văd o relativă stabilitate în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii

Sursă foto: Pinterest

Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistrat o relativă stabilitate, în primele trei luni ale acestui an, în timp ce în sectorul construcţiilor, numărul salariaţilor va consemna o scădere moderată, reiese din rezultatele anchetei conjuncturale realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în industria prelucrătoare managerii preconizează pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, o relativă stabilitate atât a volumului producţiei (sold conjunctural 0%), cât şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -1%. De asemenea, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere în perioada analizată, respectiv sold conjunctural +21%.

În domeniul construcţiilor, estimările din luna ianuarie 2024 relevă faptul că, în perioada ianuarie – martie 2024, activitatea se va consemna o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%), timp în care numărul de salariaţi va avea un sold conjunctural de -9%. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora, cu un sold conjunctural de +32 %.

Totodată, în sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%), iar angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). În plus, managerii societăţilor comerciale prognozează o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Pe segmentul serviciilor, cifra de afaceri ar putea să rămână relativ stabilă, din ianuarie până în martie (sold conjunctural -2%), la fel şi în cazul numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor în servicii vor avea o tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: