Skip to content
Politică

Manda s-a rătăcit în Dumbravă: Nu există o bază legală EXCLUSIV (AUDIO)

observator.tv

Senatorul PSD Claudiu Manda – președintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informații – a oferit marți seară o declarație pentru PSnews.ro despre cazul generalului SRI Dumitru Dumbravă.

VEDEȚI ȘI: UPDATE A căzut satârul: comisia lui Manda cere DEMITEREA unui general SRI

După cum probabil ați citit deja, comisia condusă de către Manda a cerut marți (în urma a 5 voturi pro și 3 contra) demiterea lui Dumbravă din funcția de secretar general al SRI. În replică, serviciul secret a anunțat că de acum înainte comunicarea cu parlamentarii din comisie va avea loc doar prin cabinetul directorului Eduard Hellvig, iar nu prin secretariatul general, unde șef este Dumbravă.

CITIȚI ȘI: SRI, reacție dură după mutarea lui Manda

Marți seară, după ședința Comisiei SRI, redacția PSnews.ro a luat legătura cu Claudiu Manda, din dorința de a clarifica unele aspecte curioase în ceea ce privește raportarea comisiei la Dumitru Dumbravă, cunoscut ca „generalul câmpului tactic”.

În primul rând, l-am întrebat pe senatorul de Dolj dacă s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în condițiile în care diverse persoane audiate la Comisie au semnalat interferențe grave ale ofițerilor SRI în actul de justiție. În replică, Manda a negat.

Noi am insistat, invocând faptul că – potrivit Constituției – CSM este garantul independenței justiției.

„Activitatea comisiei noastre nu este să întrebe CSM-ul ce s-a întâmplat în justiție. Activitatea comisiei noastre este să supravegheze dacă Serviciul Român de Informații sau ofițeri din Serviciul Român de Informații își desfășoară activitatea potrivit legii”, a sunat replica lui Claudiu Manda.

Întrebat ce încălcări concrete ale legii au fost reținute în sarcina lui Dumitru Dumbravă de către Comisia SRI, Claudiu Manda s-a eschivat: „Noi, în acest moment, la nivelul comisiei, nu avem concluzii că a încălcat (legea – n.r.) domnul Dumbravă sau altcineva. Avem referiri la domnul Dumbravă (cum că ar fi interferat în actul de justiție) și avem poziția domnului Dumbravă, care spune că nu. De aici încolo, avem de lămurit aceste aspecte”.

Având în vedere că vorbim despre cuvântul Comisiei SRI versus cuvântul generalului Dumbravă, am vrut să știm dacă există vreun „judecător” care să tranșeze această chestiune.

„Noi în acest moment avem – cred – instrumente (și nu am detaliat nici în cadrul conferinței de presă, nu detaliez nici cu dumneavoastră) să putem vedea… Sperăm că există probabil în arhivă – la nivelul Serviciului Român de Informații, cred că ar trebui să existe astfel de elemente. Nu știm dacă există; știm că am putea să întrebăm și să primim astfel de răspunsuri. În afară de cuvântul unuia împotriva cuvântului celuilalt (eventual cineva va aduce în susținere niște martori), nu sunt alte elemente. Și n-am vrea să concluzionăm: «uite așa» sau «uite așa», ci mai degrabă să solicităm precizări”, a afirmat senatorul social-democrat.

Reporterul PSnews.ro a plusat: care sunt elementele concrete și baza legală care a permis Comisiei SRI solicitarea demiterii lui Dumitru Dumbravă din funcția de secretar general al Serviciului? Răspunsul lui Claudiu Manda a fost cât se poate de clar: nicio bază legală.

„În acest moment, nu există o bază legală în care o decizie a Comisiei este obligatorie pentru Serviciu. Comisia poate să ceară lucruri în care Serviciul este obligat (gen informări), dar în acest context nu există o bază legală în care o decizie a Comisiei este obligatorie pentru Serviciu. Dar nu există nici o altă bază legală care să interzică Comisiei să transmită o adresă către Serviciu, în care să-i solicite să ia în calcul această demitere (să evalueze și să decidă)”, a arătat PSD-istul.

Chestionat dacă, după audierea lui Dumbravă, Comisia a cerut documente și explicații de la conducerea SRI, Manda a replicat: „Da (unele dintre ele) și sigur că avem și altele. Nu le-am cerut pe toate”.

Mai mult: redacția PSnews.ro a vrut să știe dacă existau documente pe care cei din Comisia SRI nu le primiseră, și totuși aceștia au cerut demisia generalului. Mai pe românește: parlamentarii s-au bazat pe presupuneri sau pe documente?

„În acest moment, Comisia nu are concluzii în a-l învinui pe domnul Dumbravă. Doi: sunt afirmațiile domnului Dumbravă, care sunt opuse afirmațiilor făcute de petenți, pe care dorim să le lămurim. În solicitarea pe care am făcut-o astăzi către Serviciu, am spus că toată această lămurire nu puteam s-o facem cu domnul Dumbravă în poziția de secretar general. Și sunt elementele unele apărute, spuse deja, că se ocupa de relația cu Comisia, dar sunt și alte elemente, pe care le avem de clarificat (adică nu doar acest aspect); numai că nu am vrut și nu vreau nici acum să detaliez aceste aspecte”, a explicat Claudiu Manda.

Bineînțeles că am mers mai departe și l-am întrebat pe politician de ce Comisia nu a așteptat poziția conducerii SRI înainte de a cere demisia lui Dumbravă. La rândul lui, Manda iar a părut că se eschivează.

„Pot să vă sun eu în câteva minute? Dar repet: haideți să ne-nțelegem! Noi – Comisia – am considerat că nu putem să probăm aceste lucruri și să le lăsăm să funcționeze pe bază de întrebări și răspunsuri atâta timp cât domnul Dumbravă ocupă o funcție importantă în conducerea Serviciului. În sensul acesta vă spun”, a punctat senatorul PSD.

În încheiere, i-am solicitat lui Claudiu Manda să ne confirme următoarea ipoteză: solicitarea demiterii lui Dumitru Dumbravă poate fi privită ca o reacție la faptul că acesta este prieten cu Alexandra „Veverița” Lăncrănjan, procurorul DNA care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum? Răspunsul a fost și de data aceasta negativ.

„Nu. Nu are nicio legătură. Au fost discuții în context în Comisie, inclusiv o referire de genul ăsta – că nu are legătură cu acest subiect. V-am explicat care sunt motivele generale pentru care credem că ar trebui să lămurim toate aceste aspecte, dar există din punctul nostru de vedere în continuare orice fel de suspiciune în ceea ce privește…” a mai zis Manda înainte să se scuze că trebuie să răspundă altui apel telefonic.

Iată înregistrarea audio a convorbirii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *