Skip to content
Politică

Mandatul de deputat al lui Francisc Tobă a fost validat: Asociat cu reprimarea Revoluției din 1989, Tobă a depus jurământul în Camera Deputaților

Facebook

Francisc Tobă a depus jurământul în Camera Deputaților, după ce mandatul său a fost validat. Comisia de validare a întocmit un raport, iar în plen au fost exprimate 155 de voturi ”pentru”, 8 voturi ”împotrivă” și o abţinere, iar trei deputați nu au votat, informează Agerpres. Ales pe listele AUR, la Brașov, Francisc Tobă este asociat cu represiunea care a avut loc în timpul Revoluției din decembrie 1989 la Sibiu.

Francisc Tobă, validat ca deputat

Francisc Tobă a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pe listele AUR, în urma protocolului electoral care a fost încheiat între Partidul Neamul Românesc, formațiune al cărui membru este, și AUR.

AUR ceruse invalidarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă

Ulterior, grupul parlamentar AUR a cerut invalidarea mandatului său și a propus-o în locul lui pe Raluca Maria Borta. O solicitare în acest sens a fost adresată Comisiei de validare.

Totodată, Francisc Tobă a fost exclus din AUR.

Francisc Tobă a avut o reacție vehementă la finalul anului trecut, atunci când AUR a cerut invalidarea mandatului său de parlamentar. Acesta a susținut că demersul nu are bază legală.

„E o poveste frumoasă, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decât în condițiile legii și legea spune foarte clar că mandatul e invalidat de Comisia de validare doar dacă în campania electorală candidatul a săvârșit fapte penale legate de aplicarea legiie electorale. Eu nu sunt în această situație”, a declarat atunci Francisc Tobă, pentru B1 TV.

În ceea ce privește implicarea sa în represiunea de la Sibiu, acesta a precizat: „Referitor la acuzele aduse privind activitatea mea din timpul Revoluției, am pus al dispoziția conducerii AUR, acum vreo 10 zile, tot dosarul din care reiese foarte clar că cea mai înaltă instanță militară – Curtea de Apel Militară – a decis neînceperea urmăririi penale, pentru că faptele nu există și rechizitoriul e lovit de nulitate absolută, pentru că nu a respectat Codul de Procedură Penală. Am primit sentința în 2004”.

Care este legătura lui Francisc Tobă cu Revoluția din 1989

Numele lui Francisc Tobă apare în dosarul legat de represiunea de la Sibiu din decembrie 1989, soldată cu peste 700 de victime.

Ziarul de Iași a scris, în 15 septembre 1999, că Francisc Tobă a fost trimis în judecată pentru reprimarea manifestanților sibieni și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Tobă urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

În legislatura 1992-1996, Francisc Tobă a fost deputat din partea PDSR, partid condus de Ion Iliescu. Tobă a ocupat și funcția de consilier al lui Adrian Năstase și a mai candidat la alegerile parlamentare, în trecut, din partea PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *