Skip to content
Politică

Mania taxării: românul produce cu mult mai mult decât bulgarul, dar rămâne cu mult mai puţin

Mania taxării: românul produce cu mult mai mult decât bulgarul, dar rămâne cu mult mai puţin decât acesta.

România se află printre statele europene care taxează cel mai agresiv munca salariaților, concurând la acest capitol cu economiile bogate, deși are cel mai scăzut salariu mediu, alături de Bulgaria. Țara vecină aplică, însă, una dintre cele mai reduse rate de taxare și, din acest motiv, când vine vorba de salariul „în mână”, avantajul românilor se topește în conturile statului. De exemplu, salariul complet mediu anual al unui român (cu toate contribuțiile) este cu 1.248 euro mai mare decât al unui bulgar, însă câștigul net se subțiază drastic, rămânând doar 50 euro în plus, scrie profit.ro.

Datele reies din studiul „Povara impozitării pentru angajatul mediu” al Institut Economique Molinari, publicat la sfârșitul lunii trecute.

Calculele Institutului Molinari arată că România are a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE, după Franța, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia și Italia, deși are al doilea cel mai mic salariu mediu, surclasând doar Bulgaria. Iar diferențele dintre salariile medii complete (cu toate taxele și contribuțiile angajatului și ale angajatorului) sunt substanțiale: în Luxemburg, unde se remunerează cel mai bine munca, este de peste 62 mii euro anual, iar în Bulgaria – aflată pe ultimul loc -, de 5.927 euro.

Angajații bulgari se bucură mai mult de roadele muncii lor

Dar angajații bulgari se bucură de o sumă mai mare din munca lor decât românii pentru că statul vecin impune o povară a taxării cu 10 puncte procentuale sub cea din România.

În vreme ce salariul complet anual, cu toate taxele angajatului și al angajatorului, din România ( de 7.157 euro) este cu 1.248 euro mai mare decât în Bulgaria, salariul în mână pe care îl primește angajatul român ( de 3.758 euro) este cu doar 50 de euro peste cel al unui bulgar. Statul român ia cu 1.200 de euro mai mult prin impozitare decât țara de la sud de Dunăre.

Munca, taxată agresiv în România: Salariatul mediu produce cu 1.250 euro pe an mai mult decât un bulgar, dar rămâne doar cu 50 euro în plus. Restul ia statul

Bulgaria nu deține, însă, primul loc la cea mai scăzută povară fiscală pentru angajați. Cele mai mici rate sunt în Cipru și Malta, urmate de Marea Britanie care aplică o rată cu puțin peste 35%.

Taxele măresc ecartul dintre salariile românilor și ale britanicilor: Salariul complet din Regat e de 7,5 ori mai mare, iar net de 9,2 ori mai mare

Iar  comparația cu una dintre cele mai bogate țări, încă membră UE, arată că, ecartul dintre câștigul net al unui român și cel al unui britanic este mărit substanțial de rata de taxare efectivă. În timp ce salariul mediu complet anual al unui român este de 7.175 euro pe an, adică de 7,5 ori mai mic decât al unui britanic, când vine vorba de net, din cauza taxării, ajunge să fie de 9,2 ori mai mic.

Munca, taxată agresiv în România: Salariatul mediu produce cu 1.250 euro pe an mai mult decât un bulgar, dar rămâne doar cu 50 euro în plus. Restul ia statul

Studiul mai constată că țările care impun cota unică de impozit pe venit – cum este și România – au, în contrapartidă, rate mult mai ridicate ale contribuțiilor de asigurări decât statele cu sisteme progresive. Practic, este o taxare ascunsă pentru că, de exemplu, contribuțiile angajatorului nu sunt percepute ca parte a salariului de către angajați. Însă efortul pentru a plăti toate costurile unui loc de muncă sunt mult mai mari în România, deși suma totală este mult inferioară economiilor dezvoltate. Chiar dacă angajații ignoră sumele pe care angajatorul le achită în contul lor către stat, acestea reprezintă, în fapt, tot munca lor. Din acest motiv, cel puțin jumătate din ce produce un salariat român este dată statului, iar prin taxele de consum (TVA, accize), precum și prin taxele pe proprietate (pe case, mașini), statul mai colectează o parte însemnată din veniturile sale.

Citiţi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *