Skip to content
" "
Politică

Manifestații la New York, Washington și Canada pentru denunțarea atentatului din Franța

Sute de persoane s-au reunit, miercuri, la New York, Washington şi Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo şi pentru a apăra libertatea presei, relatează AFP, relatează B1.

Printre cei 300 de manifestanți din Washingotn se numără și directoarea Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, care a venit pentru a-și arăta solidaritatea cu compatrioții ei.

„Încă suntem cu toţii în stare de şoc”, a mărturisit Christine Lagarde.

”Eu am fost caricaturizată de Cabu şi am râs la momentul respectiv”, a mai adăugat directoarea FMI.

Acest atentat este „în acelaşi timp simbolul atacului comis în centrul Parisului şi pune sub semnul îndoielii libertatea de exprimare”, a mai spus ea.

Manifestaţia din faţa Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a trecut prin experienţa atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite şi a afirmat că „astăzi am trăit un 11 septembrie francez”.

Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului relaţiilor americano-islamice, a afirmat că evreii, creştinii sau musulmanii, sunt „toţi uniţi împotriva tiraniei”.

La New York, în pofida temperaturilor resimţite ca fiind de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, majoritatea francezi, au cântat Marseillaise şi au scandat „Charlie, Charlie” în Union Square.

Ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, şi consulul Franţei la New York Bertrand Lortholary erau prezenţi.

La Montreal, Quebec sau Winnipeg (centru), sute de persoane şi-au arătat solidaritatea.

Drapelele au fost coborâte în bernă şi mai multe clădiri publice, precum primăria din Montreal sau Adunarea Naţională din Quebec, relatează B1.

Sursă foto msnbc.com

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *