Skip to content
Politică

Manipulare marca PSD privind inițiativa USR „Fără penali”. Ce NU ne spune urmașul lui Mazăre

B1.ro
" "

Citiți în cele ce urmează despre o manipulare marca PSD privind inițiativa USR „Fără penali în funcții publice”. Vedeți mai jos ce NU ne spune urmașul lui Radu Mazăre de la Primăria Constanța – l-am numit pe Decebal Făgădău, actualul edil și președintele organizației municipale a Partidului Social Democrat.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat marţi că nu a semnat iniţiativa de revizuire a Constituției, pentru că i se pare un demers fără „finalitate” şi „substanţă” şi că, după cum i-au spus unii avocaţi, ar fi neconstituţională îngrădirea pentru totdeauna a unui drept fundamental, relatează Agerpres.

" "
" "

„Nu, din două considerente. Unu: pentru că mi se pare un demers fără finalitate, scuzaţi-mă, mi se pare politicianist, nu mi se pare un demers cu substanţă, nu vreau să-i insult, din contră, să îşi facă campania, nu au avut niciun fel de problemă pe raza municipiului Constanţa, să îşi strângă semnături unde vor, cât vor. Doi: pentru că din nefericire, viaţa mea în ultima vreme m-a dus într-un context în care sunt înconjurat de avocaţi şi i-am întrebat şi eu pe avocaţi care ar fi finalitatea unui asemenea demers. Printre avocaţii mei era şi un bun constituţionalist şi mi-a spus că ar fi neconstituţională îngrădirea unui drept, atâta vreme cât este un drept fundamental pe care Constituţia îl respectă”, a afirmat Făgădău la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa.

Potrivit edilului, o sancţiune asupra unei persoane condamnate penal trebuie să aibă un termen, nu să fie una permanentă.

„Cu alte cuvinte, o sancţiune asupra unei persoane condamnate penal poate fi complementară, de retragere sau de interzicere a dreptului de a fi ales sau chiar de a alege câteodată, ştiţi foarte bine. Dar ea trebuie să aibă un termen, să spună doi ani, trei ani, cinci ani, nu funcţionează ad vitam, deci nu este o sancţiune permanentă. Tocmai de aceea, specialiştii … şi aici vă spun că este rolul specialiştilor să analizeze dacă un asemenea demers este constituţional sau nu. Eu nu am cunoştinţe juridice, aşa că cele două opinii m-au făcut să nu semnez”, a punctat primarul Constanţei.

Iată ce scrie în expunerea de motive a celor de la USR (disponibilă AICI; sublinierea ne aparține):

Măsura nu se aplică pentru întreaga durată a vieții condamnaților, fiind în mod expres limitată până la intervenirea unei situații care, potrivit legii organice, înlătură această consecință extrapenală a condamnării; aceste situații sunt în prezent dezincriminarea faptei, amnistia postcondamnatorie și reabilitarea, aceasta din urmă putând fi de drept (care operează în temeiul legii, dacă persoana condamnată la pedeapsa amenzii sau a închisorii de până la 2 ani nu săvârșește o altă infracțiune în decurs de 3 ani de la data executării pedepsei) și judecătorească (care se dispune la cerere, prin hotărâre judecătorească, dacă persoana condamnată la pedeapsa închisorii cuprinse între 2 ani și 25 de ani nu săvârșește o altă infracțiune în decurs de 4 până la 10 ani de la data executării pedepsei)”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *