Skip to content
Coronavirus

Manipulare sau incompetență la Ministerul Sănătății? În România au existat de peste două ori mai multe decese provocate de COVID-19 decât cele anunțate oficial

Inquam Photos / Alexandru Busca

Raportul Ministerului Sănătății cu privire la decesele provocate de epidemia de coronavirus, făcut public zilele acestea la cererea premierului Florin Cîțu, arată că peste 7000 de decese anunțate de reprezentanții spitalelor pe baza documentelor, nu au fost aduse la cunoștința opiniei publice în urma unui filtru aplicat de Direcția de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății, prins pe picior greșit

Actualul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă nu a dorit să facă inițial public acest document. La cererea premierului, ministrul a trebuit să dea publicității datele din raport. Conform acestuia, în România funcționează de fapt două aplicații care au și funcția de raportare a deceselor de coronavirus: “alerte.ms.ro” și “Corona Forms”. Datele anunțate periodic de către autorități vin din aplicația CoronaForms. Acestea sunt operate de către DSP-urile din țară, conform unui ordin al Departamentului pentru Situații de Urgență. Alerte.ms.ro funcționa din data de 17 martie 2020, tot pe baza unui ordin al Departamentului pentru Situații de Urgență. Interesant de observat e că pe această aplicație au fost anunțate toate decesele din spitale, pe baza documentelor emise de medici.

Practic, aplicația CoronaForms, operată de DSP, filtra datele primite de la alerte.ms.ro. Așa se face că 7.201 de decese nu au fost făcute publice de DSP, cu toate că ele au fost raportate de către spitalele din teritoriu. Nu se cunosc criteriile după care s-au filtrat aceste date și cum de peste 7000 de decese nu au fost raportate oficial, cu toate că spitalele le-au raportat în aplicația alerte.ms.ro.

România a raportat de două ori mai puține decese decât erau în realitate

Dar pentru ca eroarea să fie și mai mare, iar situația și mai ambiguă aflăm astăzi că țara noastră a raportat de peste două ori mai puține decese de coronavirus decât erau în realitate. Aceasta este concluzia care apare într-un raport realizat de The Economist. Astfel, în perioada 30 martie 2020 –  21 februarie 2021, România raportase 19.800 de decese, când în realitate cifra ar fi fost de 45.680 de decese. La ora actuală, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 29.571, însă potrivit studiului publicat de Economist, cifra reală a deceselor ar fi undeva la 60.000. Potrivit The Economist erorile de raportare pot veni ca urmare a lipsei testării persoanelor, dar și ca urmare a incapacității spitalelor de a procesa certificatele de deces. Calculele celor de la The Economist sunt complexe și vizează 121 de indicatori din peste 200 de țări, prin care s-au suplinit lipsa datelor. În Rusia de pildă sunt raportate de 5 ori mai puține decese decât sunt în realitate.

Datele celor de la The Economist coroborate cu noul raport publicat de Ministerul Sănătății, în care avem practic un caz de manipulare a datelor, demonstrează faptul că autoritățile din România au subestimat impactul pandemiei. Virusul a provocat de peste 2 ori mai mulți morți decât cei raportați oficial de autorități, iar autoritățile au raportat oricum mai puține decese decât erau în realitate. Prin urmare, datele s-ar putea să fie chiar mai rele decât cele afișate de publicația The Economist.

Între timp autoritățile din țară au anunțat noi măsuri de relaxare și pregătesc altele pentru data de 1 iunie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *