Skip to content
Politică

Manolescu, contrariat de decizia privind plagiatul lui Tobă: E o problemă!

www.rfi.ro

O Comisie de specialitate a CNATDCU a stabilit că teza de doctorat a fostului Ministru de Interne Petre Tobă nu este un plagiat. Decizia nu a fost una controversată numai pentru că plagiatul lui Tobă este evident, ci și deoarece Comisia în cauză a fost formată din profesori angajați ai unor instituții aflate chiar în subordinea Ministerului pe care Tobă l-a condus până nu demult, informează B1.ro

”Ca şi împricinatul, colegii săi „academicieni“ se dovedesc tobă de carte. Membrii CNATDCU nu vor trebui doar să decidă dacă propunerea respectivilor e corectă, ci şi să tranşeze între incompetenţă şi complicitate la furt intelectual”, susține Nicolae Manolescu, potrivit B1.ro

Mai mult, în opinia acestuia, toate argumentele invocate până acum pentru a-i spăla de acuzații pe unii ca Petre Tobă pot fi ușor demontate. De exemplu, nu se poate spune că într-un domeniu nu se potrivesc criteriile din alt domeniu.

”Plagiatul e o problemă care ţine de nişte norme academice de redactare, care includ ghilimelele atunci când se citează şi indicarea sursei din care se citează”, susține Manolescu, acesta precizând și că plagiatul nu se referă la idei, ci la cuvinte.

Acesta se referă în articolul său și la membrii Comisiei care au încercat să-l curețe pe fostul Ministru. ”Personalități” destul de obscure, aceștia sunt profesori la Academia „Mihai Viteazul“ de Știinţe Militare. Singurul despre care se găsesc informații cât de cât este Claudiu Ţupulan, care se laudă că are „abilităţi“ în materie de „gândire analitică şi sintetică”, dar și „spirit de echipă“.

Despre aceast ultimă calitate pe care profesorul Țupulan și-o atribuie, Manolescu nu are nicio îndoială: ”Asta, da, pare real, dat fiind faptul că dl. Ţuţulan îşi înfrânge teama de ridicol (dacă o fi avut-o!), solidarizându-se cu coechipierii din comisia care îl scoate basma curată pe Petre Tobă şi totodată cu acesta din urmă”.

În opinia lui Nicolae Manolescu, argumentele folosite de acești trei profesori sunt ”de un ridicol desăvârșit”. Ei l-au apărat pe Tobă spunând că acesta are greșeli pentru că nu știe să scrie pe calculator și că multe dintre paginile din lucrarea lui seamănă cu unele din teza altei persoane deoarece ambii au făcut cercetări pe aceeași temă.

Totuși, ”normele în spiritul şi litera cărora o teză de doctorat se cade să se conformeze interzic o asemenea procedare”.

”În fine, un al treilea argument face parte dintr-un arsenal deja cunoscut al apărătorilor celor care plagiază: e vorba de schimbarea, de la data redactării tezei lui Petre Tobă, a definiţiei plagiatului şi a unor reglementări de ordin practic”, continuă Manolescu. El desființează și acest argument precizând că, indiferent de definiție, un plagiat este un plagiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *