MApN: ”Dezinformare grosolană cu privire la incendierea unui așa-zis depozit de carburanți pe teritoriul României”

Sursa foto: Pixabay

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că pe rețelele sociale s-a viralizat o informație falsă legată de presupusa incendiere a unui depozit de carburanți din Bragadiru. Informația a apărut pe contul din platforma X (fostă Twitter) al unui așa-zis centru de studii ale războiului, dar și pe canale asociate propagandei Federației Ruse în rețelele sociale Telegram, VK, YouTube și Reddit.

Aceleași „surse” susțin că „depozitul” conținea carburanți pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Clipul este etichetat ca fiind neverificat și conține link-ul către un grup din rețeaua Telegram al acestui așa-zis centru.

De asemenea, pe canalul din Telegram, „sursele” încearcă să inducă ideea că „depozitul” din clip a fost incendiat de un grup de refugiați ucraineni nemulțumiți de diminuarea sprijinului european pentru Ucraina. În plus, se suține fals ideea că autoritățile din România au comunicat oficial acest incident fictiv, iar cauza ar fi fost un scurtcircuit.

Mai mult, un așa-zis expert militar rus susține că depozitul imaginar incendiat de „sabotorii ucraineni din mișcarea de rezistență” se află în orașul Bragadiru, județul Ilfov, acesta fiind folosit pentru „depozitarea combustibilului provenit de pe platformele petroliere amplasate în zonă și destinate transportului ulterior către Forțele Armate ale Ucrainei”.

Pe un canal din rețeaua YouTube, se încearcă inclusiv inducerea ideii că presa din România susține că depozitul în cauză conținea motorină pentru Forțele Armate ale Ucrainei, aprovizionarea acestora făcându-se printr-o „conductă peste graniță”.

Seria de informații false pe această temă culminează cu reluarea unei teme false mai vechi privind presupusa atacare a Federației Ruse cu aeronave F-16 de pe teritoriul României, pe o platformă rusească de informare în care este prezentat clipul în cauză, dar fără etichetele de sursă neverificată și link către grupul de Telegram, cu care a fost promovat inițial pe rețelele sociale.

Toate informațiile vehiculare cu privire la „incidentul” prezentat pe aceste canale sunt în totalitate false!

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: