Skip to content
Societate

MApN, în centrul unui nou scandal. Suspiciuni de fraudă în licitația privind achiziția de arme de asalt: acuzații grave de favorizare a unei firme germane

mone.acad.ro

MApN este în centrul unui nou scandal. Mihai Fifor și Nicolae Ciucă sunt acuzați că încă din 2017 ar fi favorizat o firmă germană în vederea atribuirii unui contract de furnizare „Armă de asalt cal. 5,56 mm”. Acuzațiile vin chiar din partea unui participant la licitație, Dinu Solojan, cel care deține compania Transcarpat Sportours International SRL. Furnizorul de arme și muniții de război a contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, acolo unde, o mare parte dintre solicitări au fost acceptate.

În contestația depusă, Transcarpat Sportours susținea faptul că „Ansamblul cerințelor din Secțiunile III și IV arată că există deja o armă prestabilită drept câștigătoare, aceste punctaje și acești factori absolut artificiali neavând alt scop decât acela de a garanta câștigarea contractului de către un operator economic cu care MApN și beneficiarii au menținut o comunicare intensă în ultimii 3 ani”. Surpriză: Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a aprobat în mare parte solicitările din partea contestatarului și a obligat autoritatea contractantă să aducă modificări majore caietului de sarcini.

Consiliul admite, în parte, contestația formulată de SC Transcarpat Sportours International SRL, în contradictoriu cu compania națională Romtehnica SA, și obligă autoritatea contractantă la modificare/completarea documentației de atribuire în termen de 15 zile”, se arată în decizia din 28.10.2019 a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Gașca militară vrea o firmă de origine nemțească. Sunt interese, spăgile nu se dau doar la gașca politică

Contactat de PSNEWS.RO, Dinu Solojan, cel care deține compania Transcarpat Sportours International SRL, acuză faptul că nu a existat un plan de testare, iar testările comparative ale armelor s-au derulat în secret pentru a favoriza compania germană.

„Ei au tras din pălărie o armă care era decisă cu mult timp înainte. Au făcut toată această fraudă extraordinară, iar eu când i-am întrebat anumite chestiuni, mi-au confirmat. Mai exact, i-am întrebat dacă firma germană le-a dat mostre de-acum un an de zile și mi-au răspuns că da, au dar nu le au primite în cadrul OUG114/2011”, spune acesta.

 Fraudarea procedurii de achiziției de puști de asalt s-a pregătit din anul 2017, sub magistrala conducere a lui Mihai Fifor și apoi al lui Gabriel Leș și evident cu acordul a lui Ciucă (n.r. care lasă de înțeles Solojan, ar fi fost un fel de regizor din umbră). Pe noi, furnizorii români de armament, efectiv ne omoară MApN cu condițiile contractuale. Cel mai mare contract de puști de asalt care s-a semnat vreodată de către Armata Română a fost semnat cu mine în 2008. Armata Română putea să fie înzestrată cu una dintre cele mai bune puști cu asalt din lume încă din 2009, dar nu s-a vrut.

În 2017 domnul Fifor a vrut să obțină niște șpăgi ca să își tragă și el o parte, a invitat câteva firme din străinătate alese pe sprânceană, cu buna știință a lui Ciucă, și au exclus de la invitare tocmai firmele care derulaseră contracte de puști de asalt, iar armele lor se află în dotarea Armatei Române. Eu i-am întrebat cum au ales firmele alea și mi-au spus că i-au ales pe cei mai prestigioși. I-am întrebat și care a fost măsura prin care au cuantificat prestigiul și mi-au spus „hai sictir” în niște termeni politicoși. 

I-am întrebat de ce nu i-au invitat și pe cei cu care au avut contracte până acum, ale căror produse au fost perfecte și nu au existat reclamații și mi-au spus că nu face obiectul unor informații publice. 

Au derulat aceste testări comparative în secret, și bineînțeles că testările au fost ceea ce știe Armata Română să facă cel mai bine: să își bată joc de orice. Nu a existat un plan de testare. În momentul în care s-au tras niște concluzii au venit ordine să le schimbe, ceea ce a produs o stare de consternare a fabricanților pe care i-au invitat. Toată testarea comparativă trebuia să spună că o anumită armă este cea mai bună, aceasta era dorința găștii militare din MApN. Alta care le dă și lor „Bună ziua”, mă înțelegeți? Ăia care dau „Bună ziua” doar găștii militare, nu dau „Bună ziua” și găștii politice. Gașca militară vrea o firmă de origine nemțească”, spune Dinu Solojan.

Astfel, cel care deține compania Transcarpat Sportours International SRL dă de înțeles că se dau șpăgi, atât la gașca politică, cât și la gașca militară, iar Ciucă ar fi fost informat despre tot ceea ce se întâmplă.

Administratorul Transcarpat Sportours International SRL a precizat că licitația este acum suspendată și se judecă la Curtea de Apel. ”Când trebuie fraudată o procedură la care se știe că va fi participare internațională, procedura se dă către Romtehnica. Acum noi în instanță discutăm care este calitatea procesuală a MApN pentru că Romtehnica s-a spălat pe mâini, iar ăsta e cel mai bun semn că ei știu că e nimerită problema”, spune acesta.

Mai mult: potrivit lui Solojan, MApN a dat în scris că pușca pe care o au acum în dotare „este proastă” și că vor să o schimbe cu una mai bună. Doar că, în ambele cazuri vorbim despre aceeași companie germană.

Când trebuie fraudată o procedură la care se știe că va fi participare internațională, procedura se dă către Romtehnica. Acum noi în instanță discutăm care este calitatea procesuală a MApN pentru că Romtehnica s-a spălat pe mâini, iar ăsta e cel mai bun semn că ei știu că e nimerită problema

MApN a dat în scris că pușca pe care o au acum, cea de la firma germană, este proastă. Vorbim despre aceeași firmă germană pe care o vrea acum MApN. Este incredibil”, a mai declarat acesta.

1 comentariu la “MApN, în centrul unui nou scandal. Suspiciuni de fraudă în licitația privind achiziția de arme de asalt: acuzații grave de favorizare a unei firme germane

  1. Anul trecut guvernul discuta sa infiinteze o fabrica cu italienii pentru arma de asalt – Beretta, dupa ce MAPN a testat vre-o 15 arme de la diferiti producatori (daca imi aduc bine aminte). Ministrul finantelor de atunci (PSD) a facut mai multe afirmatii publice despre asta.
    PS News a publicat articole despre asta: „https://psnews.ro/uzina-mecanica-plopeni-va-produce-arme-de-asalt-beretta-un-memorandum-a-fost-semnat-la-ministerul-economiei-foto-290392/https://psnews.ro/uzina-mecanica-plopeni-va-produce-arme-de-asalt-beretta-un-memorandum-a-fost-semnat-la-ministerul-economiei-foto-290392/”
    Acum aceeasi comanda politica e acuzata ca se da cu nemtii…
    Nu mai inteleg nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *