Marcel Boloș: Analizăm cum putem ajusta şi eficientiza măsurile sociale oferite exclusiv din fonduri europene

Sursa foto: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

Autoritățile de management care gestionează programele exercițiului financiar 2021 – 2027 au semnat cu beneficiarii 3.500 de contracte de finanțare în valoare totală de aproximativ 35,3 miliarde euro, din care aproape 18,5 miliarde euro contribuție UE, însă trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025, potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

”Am avut zile pline în acest început de mandat, cu discuții aplicate alături de echipa de specialitate din cadrul ministerului, în care am stabilit acțiunile concrete, necesare pentru accelerarea implementării PNRR, impulsionarea finalizării perioadei de programare 2014-2020, consolidarea situației apelurilor de proiecte aferente exercițiului financiar 2021-2027, dar și pentru a preveni riscul de decomitere. De asemenea, analizăm cum putem ajusta și eficientiza măsurile sociale oferite exclusiv din fonduri europene, în strictă concordanță cu regulamentele UE. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la un plan pe care să-l implementăm printr-o colaborare strânsă cu toate instituțiile și beneficiarii implicați, pentru a livra rezultate vizibile încă de lunile următoare. România a demonstrat că poate atinge cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene și o va demonstra în continuare, prin măsuri ferme pentru a elimina blocajele administrative și pentru a ne asigura că beneficiarii au tot sprijinul de care au nevoie”, a transmis ministrul Investițiilor, Marcel Boloș.

Conform comunicatului MIPE cu privire la planul de acțiune al ministrului Boloș, după preluarea mandatului, și direcțiile prioritare asumate pentru perioada următoare, rezultatele radiografierii inițiale au arătat că există în continuare oportunități pentru maximizarea eficienței în utilizarea fondurilor europene. Pentru a menține un ritm adecvat al absorbției și pentru a evita blocajele, una dintre prioritățile pentru perioada următoare este evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: