Marcel Boloș: Nu cred că putem continua cu cumpărăturile exagerate, în prag de sărbători

Marcel Boloș / Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Boloș a declarat la Digi24 că își dorește ca banii de la buget să se cheltuiască rațional. „Nu cred că mai putem continua cu cumpărăturile de la Metro, baxuri întregi de hârtie igienică în prag de sărbători, pe motiv că pierdem bani. Numai pentru a se cheltui banii, să nu se piardă banii. Nu e firesc să facem astfel de lucruri într-o perioadă în care suntem cu angajamente atât de dure față de Comisia Europeană”, a spus ministrul  Finanțelor care a mai explicat că ținta de deficit nu este doar o obligație a guvernului, ci și a altor „entități ale statului”, inclusiv de la nivel local.

Critici dure la adresa ministrului de Finanțe vin și din partea spitalelor, care se plâng că nu au bani de nevoi curente, dar și din partea altor instituții care spun că nu ar mai avea bani cu care să plătească dările. Marcel Boloș spune că, în privința aceasta, spitalele nu vor fi vizate de măsurile prevăzute în noua ordonanță, pentru că Guvernul nu își dorește să genereze blocaje, însă, pe de altă parte, ministrul spune că nu mai pot continua cumpărăturile exagerate din instituțiile publice.

„Pe zona de cheltuieli care țin de operaționalizarea și funcționarea instituțiilor statului, noi nu avem măsuri. Hrana la spitale este cu un articol bugetar separat, n-am avut prevederi în ordonanță. Aceste categorii de cheltuieli enumerate în ordonanță sunt cele care, în medie, pe parcursul anului înregistrează 1.1 miliarde de lei, pentru ca-n noiembrie și decembrie să ajungă la peste 4 miliarde de lei. O creștere de patru ori, ceea ce este inexplicabilă.

Noi avem această situație la sfârșit de an – înseamnă c-am năruit obiectivul nostru de deficit bugetar și nu mai avem nicio legitimitate în discuția cu Comisia pentru 2024. E mai mult decât necesară intrarea în normalitate pe acest tip de cheltuieli.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL