Skip to content
Politică

Marcel Boloș vine la Ministerul Digitalizării, dar pune două condiții: Nu stau pe termen lung acolo, să fiu o povară pentru sistem

Inquam Photos / Alex Nicodim

În exclusivitate pentru PS News, liberalul Marcel Boloș, viitor ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că a acceptat propunerea premierului Nicolae Ciucă, dar cu două condiții: să aibă un secretar de stat la digitalizare și să poată pleca din funcție dacă nu obține rezultate. „Nu stau pe termen lung acolo, să fiu o povară pentru sistem”, a subliniat Marcel Boloș.

Fostul ministru al Fondurilor Europene spune că „este foarte greu să acoperi, ca ministru, și cercetare, și digitalizare”, drept urmare este nevoie de un secretar de stat pe domeniul digitalizare. „Un expert pe IT sau inginer de sistem, în funcție de problematica ministerului, cel care ar fi cu expertiza tehnică, tot ceea ce înseamnă digitalizare”, spune Boloș.

Nominalizarea lui Marcel Boloș pentru postul lăsat liber de Florin Roman a venit la propunerea organizațiilor liberale din Ardeal, a precizat viitorul ministru. „Vineri îi expiră interimatul domnului Virgil Popescu, probabil că până atunci trebuie rezolvată problema”, a adăugat el.

„Am spus un <<da>> condiționat. Adică am pus două condiții: 1. secretar de stat la digitalizare și 2. dacă nu obțin rezultate să mă retrag din funcția de ministru, nu stau pe termen lung acolo, să fiu o povară pentru sistem. Am spus că vreau un secretar de stat la digitalizare, adică un expert pe IT sau inginer de sistem, în funcție de problematica ministerului, cel care ar fi cu expertiza tehnică, tot ceea ce înseamnă digitalizare. Este foarte greu să acoperi, ca ministru, și cercetare și digitalizare. Sunt două domenii oarecum diferite. Oricum, avem și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), care este tot pe domeniu, dar aceasta este pe partea de expertiză tehnică.

Propunerea a venit din partea domnului Nicolae Ciucă. Eu am acceptat-o, dar cu cele două condiții. Ce urmează? Din câte știu, este o procedură internă, nu știu dacă e cea corectă, dar organizațiile din Ardeal propun ministrul și se votează în Biroul Permanent Național, apoi urmează propunerea și ulterior numirea. Vineri îi expiră interimatul domnului Popescu, probabil că până atunci trebuie rezolvată problema”, a declarat Marcel Boloș pentru PS News.

Ce își propune

„E prematur să vă spun cu exactitate ceea ce aș dori să schimb la minister, dar obiectivele mari rămân. La capitolul cercetare îmi doresc foarte mult să punem în aplicarea cercetarea bazată pe transfer tehnologic – să facem mai puternice pentru transferul rezultatelor cercetării în piață institutele noastre de cercetare, universitățile. Este un obiectiv la care nu renunț pentru că mi se pare că institutele noastre de cercetare și universitățile pot avea un aport însemnat la ceea ce înseamnă progres în România.

Apoi, pe partea de digitalizare, cloud-ul guvernamental este prioritatea numărul 1 pentru a-l urni din loc și a-l face proiect operațional. Tot ceea ce înseamnă prestarea serviciilor publice pentru oameni de către instituțiile publice și continuarea programelor pe partea de digitalizare pentru mediul de afaceri, instituții de învățământ, serviciile educaționale pe competențe digitale. Sunt obiective mari pe care le am în vedere și o să vedem pe parcurs cum le punem în aplicare”, a precizat Marcel Boloș pentru PS News.

Ce spune despre reacția lui Florin Roman, fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării

„Eu îi mulțumesc domnului Roman pentru apreciere și sper să fiu la înălțimea așteptărilor. În general, pe unde am fost, cred că a rămas după mine câte ceva așa încât și aici, așa cum v-am spus, nu stau dacă nu am rezultate”, a conchis acesta.

Amintim că, în exclusivitate pentru PS News, Florin Roman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a reacționat după ce Marcel Boloș a anunțat public că va fi propunerea liberalilor pentru acest post.

„E un profesionist și un om corect. E cea mai bună alegere. Îi doresc mult succes”, a declarat Florin Roman pentru PS News, fără a face, însă, alte comentarii.

Cine este Marcel Boloș

În decembrie 2020, fostul ministru liberal al Fondurilor Europene Marcel Boloş a fost numit consilier onorific al premierului Ciucă în domeniul finanțelor, bugetului și al fondurilor europene.

Marcel Ioan Boloş s-a născut la 1 aprilie 1968.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: „Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005), potrivit site-ului http://steconomiceuoradea.ro.

Şi-a început activitatea didactică în 1999, ca asistent universitar în domeniul „Finanţele întreprinderii” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001). A parcurs treptele de lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015), apoi profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar amintit.

În iunie 2017, a obţinut certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza „Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor”, Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.

Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector – Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef – Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv – Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017), potrivit sursei citate.

A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *