Marcel Ciolacu: Vom continua să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele, atât timp cât este necesar

Sursa foto: Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, cu prilejul Zilei Diplomaţiei Române, că diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la stabilitate şi securitate regională şi globală, dar şi de a asigura protejarea şi apărarea interesului naţional şi al cetăţenilor Romaniei în această lume tulbure.

”Corpul Diplomatic şi Consular al României marchează astăzi, 1 septembrie, Ziua Diplomaţiei Române. Doresc să îi felicit pe colegii din Ministerul Afacerilor Externe pentru activitatea lor şi pentru modul în care gestionează şi se adaptează la evoluţiile şi provocările complexe rezultate din situaţia internaţională actuală”, a transmis premierul Ciolacu.

Premierul a arătat în mesaj că ”lumea trece prin schimbări fără precedent în ultimele decenii iar acestea afectează atât echilibrele globale, cât şi situaţia de securitate”.

”Un război ilegal şi neprovocat este dus cu brutalitate împotriva unui stat suveran cu scopul limitării suveranităţii sale, ocupării şi anexării de teritorii. Este inacceptabil şi reprezintă o ameninţare pentru toată lumea liberă şi democratică. Vom continua să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele, atât timp cât este necesar”, spune Ciolacu.

Prim-ministrul mai afirmă că Republica Moldova, care a celebrat de curând 33 ani de independenţă şi a cărei decizie suverană de aderare la Uniunea Europeană o susţinem ferm, este supusă unor campanii de influenţă şi intimidare fără precedent.

”Dar nu doar în vecinătatea imediată, ci şi în Orientul Apropiat sau în Africa, vedem conflicte care riscă escaladări regionale periculoase şi crize umanitare majore”, menţionează Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, ”diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la stabilitate şi securitate regională şi globală, dar şi de a asigura protejarea şi apărarea interesului naţional şi al cetăţenilor Romaniei în această lume tulbure”.

”Subliniez, cu atât mai mult, importanţa susţinerii în continuare a obiectivelor şi valorilor unei politici externe coerente, ferme, dinamice şi principiale, axată pe creşterea profilului României în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO şi pe întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”, arată Ciolacu.

El afirmă că în realizarea politicii externe şi în acţiunea diplomaţiei române rămân esenţiale promovarea intereselor strategice naţionale, consolidarea legăturilor şi a cooperării cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori şi protejarea drepturilor cetăţenilor români – elemente ce contribuie la dezvoltarea şi rezilienţa României şi a societăţii româneşti în ansamblul său.

”Dialogul constant şi legăturile cu membrii comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării constituie, de asemenea, o linie de acţiune prioritară pentru diplomaţia română, atât din perspectiva reprezentării sau a serviciilor administrative şi consulare, dar şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale. La mulţi ani Diplomaţiei Române!”, mai spune Ciolacu în mesaj.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: