Skip to content
Politică

Marcel Ciolacu: Este posibil să fie amendaţi părinţii care nu îşi duc la şcoală copiii

Inquam Photos/George Calin

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marţi seară că, din ce a constatat în teritoriu, oamenii nu sunt foarte interesaţi de alegeri, ci vor să ştie doar în ce condiţii îşi vor putea trimite copiii la şcoală.

Am fost plecaţi în teritoriu şi vreau să vă spun că lumea nu este încântată sau interesată de alegeri. Românii şi primarii sunt interesaţi de începerea şcolii, indiferent de culoare politică. Primarii şi-au făcut datoria, avem şcolile pregătite, dar nici până acum nu se ştie nici cu manualele cum se va desfăşura, a venit şi această idee cu şcoala online. Guvernul Orban ştie că este o minciună, pentru că peste 5000 de localităţi nu sunt pregătite. Deschidem online, dar nu am dat nicio tabletă. Au venit cu ideea amânării, ceea ce nu e nici o problemă din punctul nostru de vedere, dar copiii trebuie să meargă la şcoală.

Normalitatea ar fi fost ca ministrul de Interne să vină în parlament să explice cum se vor desfăşura alegerile, iar ministrul Educaţiei cum va începe şcoala. Nu vor să aibă acest dialog, au această atitudine sfidătoare de aproape un an. Vin şi promit, dar nu avem măşti, oferim măşti gratuite dar plătite de părinţi, nu sunt testate cadrele didactice sau nedidactice„, a precizat liderul social-democraţilor la RomâniaTV.

Marcel Ciolacu acuză Guvernul Orban că minte şi că a pierdut de sub control pandemia cu noul coronavirus: „Nu sunt pregătiţi pentru începerea şcolilor, asta trebuia pregătit din vară. Nici studenţii nu ştiu. Amână tot felul de decizii, singura lor grijă sunt alegerile locale. Nu poţi să deschizi şcolile şi să nu testezi niciun cadru didactic, este nepermis. Sunt 3,3 milioane de elevi, nu pot sta acasă, şi-aşa s-a stat atâta timp. Soluţiile se găsesc la guvern. Să vină să explice foarte clar cum se va desfăşura începutul şcolii, răspunsul nu este la opoziţie. Este lipsă de pregătire, nu s-au cumpărat măşti, depozitele de la Unifarm sunt pline de măşti, dar acolo sunt anchete, nu sunt toate manualele, nu s-au cumpărat tablete.

Preşedintele PSDs a invocat posibilitatea ca părinţii ce nu-şi vor lăsa copiii la şcoală, de frică, să fie amendaţi, învăţământul fiind obligatoriu. „Este o lipsă de transparenţă şi credibilitate a guvernului. Este posibil, nu este o noutate, şi în timpul stării de urgenţă românii erau amendaţi, iar guvernanţi aveau voie să facă ce vor. Există două Românii: una a guvernului, unde prioritatea sunt alegerile locale, şi cea a românilor, unde prioritatea este începutul şcolii. Asta este discrepanţa dintre români şi guvern.

Preşedintele PSD a comentat şi documentul prezentat de Florin Cîţu pentru a demonstra că guvernul PSD ştia că nu există fondurile necesare creşterii pensiilor cu 40%.

Lucrurile sunt diferite. Cel mai în măsura este domnul Teodorovici să explice în ce moment a făcut acea notă. Nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, o spune INS. Vrem ca pensionarii să nu mai aibă dreptul la viaţă? România împrumută 1.000 de euro pe secundă. Vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, care nu se regăsesc în economie. Domnul Cîţu ar trebui să ne explice ce se întâmplă cu aceşti bani, cum am ajuns să avem grad de îndatorare de peste 40%, iar până la sfârşitul anului vom avea 45%.

Dacă nu mărim nici pensii, nici salarii, pe ce se susţine această economie a domnului Cîţu? Avem informaţiile Curţii de Conturi, banii s-au dus în buzunarele clientelei PNL-iste. Se vorbeşte de un jaf de 750 de milioane, doar în 30 de zile, în starea de urgenţă. UNIFARM şi Ministerul Sănătăţii, prin achiziţiile directe. Noi plătim în acest moment o dobândă de 4,74%, cea mai mare dobândă plătită de un stat european. FMI a acordat chiar şi împrumuturi cu dobândă 0, cu condiţia ca achiziţiile să se facă transparent„.

Ciolacu s-a referit şi la creşterea cu 20% a alocaţiilor, deşi acestea trebuiau dublate, conform legii. Preşedintele PSD afirmă că banii ar fi existat în vistieria guvernului, dar premierul îi foloseşte pentru a racola primari din rândurile social-democraţilor.

Impactul bugetar ar fi fost de vreo două miliarde. Banii aceştia există, nu a mai existat niciun premier să aibă aceşti bani la dispoziţie. Dar Orban repartizează banii către primării pentru a cumpăra primari. Fondul de rezervă este pentru calamităţi, nu a avut nimeni fondurile astea în fondul de rezervă. Îi păstrează pentru transferurile de primari. Nu am socotelile USR, dar de la judeţul Giurgiu au plecat 27 de primari pe listele PNL. Cu două săptămâni înainte au apărut poze cu o întâlnire a acestora cu secretarul general al guvernului şi Orban. Asta este România normală, promisă de Iohannis în campania electorală.

Părerea mea este că nu e o pierdere, au plecat în jur de 122 de primari la PNL. Numai la PNL, pentru că erau luaţi de mână, duşi la domnul ministru Grindă, care le promitea proiecte şi le semna anumite contracte. Vor vedea că au fost păcăliţi. Noi nu avem niciun şantier de anvergură. Înţeleg că lucrările la centura Bucureştiului s-au oprit astăzi, pentru că au fost găsite niste vestigii dacice. Nu e nicio glumă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *