Skip to content
Politică

Marcel Ciolacu: Guvernul trebuie să dubleze alocațiile şi să crească pensiile cu 40%. Realitatea e că și Iohannis știe că infuzia de capital este incertă

Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu a luat act de anunțul președintelui Klaus Iohannis referitor la încheierea negocierilor de la Bruxelles. Președintele PSD a subliniat că, în acest context, în care România ar fi obținut 79.9 miliarde de lei, Executivul ar trebui să nu mai aibă niciun motiv pentru a nu crește pensiile și alocațiile.

Ironia președintelui PSD a fost evidentă. Președintele Iohannis a ieșit intempestiv pentru a clama o victorie de 80 de miliarde de euro în contul României, însă a uitat să anunțe că o parte dintre bani nu sunt alocări nerambursabile, ci împrumuturi. De asemenea, președintele a uitat să puncteze că suma totală pe care a comunicat-o provine din două direcții diferite, una de relansare economică în context Covid și cealaltă pentru exercițiul bugetar 2021-2027.

Ceea ce nimeni nu pare să dorească neapărat a discuta este că fondurile la care președintele Iohannis face referire sunt la fel de ipotetice precum un eventual vaccin Covid. Pentru că România, chiar dacă are dreptul să uziteze, în total, toate cele aproape 80 de miliarde de euro, va trebui, inițial să le atragă. Problema aici este că România a avut performanțe execrabile la atras fonduri Europene în general, indiferent de exercițiul bugetar și de regulile mai mult sau mai puțin stufoase gândite la Bruxelles. Practic, în ultimii ani, pe statistici neromanțate și cu adevărul efectiv în mână, România a reușit să aducă efectiv în țară doar 5-15% din alocările bugetare de la Bruxelles.

Așa că, lăsând la o parte încercarea lui Iohannis de a sugera că 80 de miliarde de euro vor pica din cer, mâine dimineață, dar și ideea lui Orban, că în sfârșit există suficiente resurse pentru un plan economic de relansare, gândit de liberali pe inadmisibil de lunga perioadă de 10 ani, trebuie să admitem că cele 80 de miliarde nu există, în fapt, și nu-și vor face drum, niciodată, în forma lor completă, spre România.

Dovadă este, din nefericire, exact ceea ce reclamă și Marcel Ciolacu. Dacă România ar fi avut așa o proiecție de infuzie de capital și dacă Executivul ar fi crezut în ea cu toată tăria, Cîțu ar fi limitat o vreme împrumuturile, iar Orban ar fi transmis ordin de dublare a alocațiilor. Știind însă că infuzia de capital este incertă, pentru că se bazează pe abilitatea profesională a funcționarilor publici români de a atrage fondurile respective, Guvernul s-a mulțumit să anunțe, mai pe ferite, mai pe la colțuri, o creștere a alocațiilor și pensiilor de 15%, cu mult sub așteptările cetățenilor și cu mult sub standardele legale în vigoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *