Marcel Ciolacu: Hidroelectrica e cea mai valoroasă companie din energie. Listarea la BVB, moment istoric 

Ciolacu Ciuca BNR_LISTARE_HIDROELECTRICA_003_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu
Sursa Foto: INQUAM Photos_Sabin_Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, că trăim astăzi un moment istoric pentru România şi că este cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi la societăţile de stat.

„Trăim astăzi un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător naţional de energie, Hidroelectrica. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi la societăţile de stat. Ca să ajungi la performanţă trebuie să existe resursă umană de calitate, inteligenţă, seriozitate şi profesionalism. Însă, dacă ne uităm doar la provocările din ultimii 3 – 4 ani, a fost şi ceva în plus: o continuă adaptare la provocările economice, atât interne şi regionale, cât şi la contextul geopolitic internaţional. Hidroelectrica a reuşit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes”, a spus premierul în discurs.

Ciolacu Isarescu BNR_LISTARE_HIDROELECTRICA_004_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu
Foto: INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu

Şeful Executivului a arătat că, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice.

„Această abordare responsabilă şi orientată către consumator a ajutat populaţia şi a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înţelege aşteptările şi problemele românilor! De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român îşi păstrează integral participaţia de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca şi cetăţenii români şi alţi investitori instituţionali să devină acţionari şi să se bucure de succesul şi creşterea unei companii de succes”, a arătat Ciolacu.

Premierul a subliniat că este un pas esenţial pentru a democratiza şi a aduce această perlă energetică a ţării mai aproape de cetăţeni. ”Prin participarea ca acţionari, românii pot beneficia direct de potenţialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic. Însă listarea la bursă aduce beneficii şi economiei româneşti în general. Atragerea de capital extern prin această listare va consolida poziţia României şi va susţine dezvoltarea economică a ţării. În plus, regulile stricte şi transparenţa cerute de piaţa de capital vor impune un control mai riguros care garantează responsabilitatea socială şi de mediu. Astfel, resursele naturale vor fi protejate şi utilizate într-un mod sustenabil şi responsabil”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„Ştiu că Hidroelectrica are un plan ambiţios de dezvoltare în sectorul energiei verzi, pe care îl încurajăm şi susţinem. Aceste investiţii vor reduce dependenţa energetică faţă de Rusia şi vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice şi a asumării unui rol mai curajos de jucător regional. O companie care a susţinut, nu o dată, peste 50% din consumul naţional de energie electrică, joacă azi un rol esenţial şi în menţinerea stabilităţii şi securităţii energetice a întregii regiuni. Mai ales în contextul războiului din Ucraina, acest fapt a permis României să contribuie la susţinerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital”, a mai spus el.

Ciolacu Isarescu BNR_LISTARE_HIDROELECTRICA_001_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu
Foto: INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu

Premierul a felicitat întreaga echipă care a gestionat proiectul listării la bursă. ”Este un moment deosebit pentru economia noastră, pentru piaţa noastră de capital. Sunt convins că Hidroelectrica va continua să se dezvolte, să aducă prosperitate în ţară, asigurând energie pentru generaţiile viitoare. La fel cum sunt convins că Bursa de Valori va lansa şi alte companii româneşti, private sau de stat, în liga mare a economiei, cu listări de miliarde de euro”, a spus Ciolacu.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: