Skip to content
Politică

Marcel Ciolacu își continuă planul de eliminare a vechii gărzi din PSD. Alegerile parlamentare îi oferă pretextul ideal

Inquam Photos / George Calin
" "

Zilele acestea liderii PSD discută listele pentru alegerile parlamentare din decembrie. Potrivit unor informații apărute în presă, pe lista viitorilor parlamentari ai PSD nu se vor regăsi nume controversate precum Eugen Nicolicea, Florin Iordache sau Carmen Dan. Așadar, asistăm cumva la o schimbare de imagine a partidului? PSD se va democratiza mai mult acum? Răspunsul nu prea are de-a face cu niciuna dintre întrebările acestea.

Marcel Ciolacu continuă ce a început

" "
" "

Întocmirea listei pentru alegerile parlamentare îi conferă lui Marcel Ciolacu șansa de a curăța definitiv vechea gardă din PSD. Să facem un pas în spate și să ne amintim momentul în care Ciolacu a fost ales președinte al PSD în vara acestui an. Pe atunci existau două tabere: una a lui Marcel Ciolacu – care atunci era președinte interimar al PSD – și una a lui Orlando Teodorovici, formată din oamenii din cercul restrâns al lui Liviu Dragnea, vechea gardă din PSD. Din această confruntare învingător a iești Marcel Ciolacu. După victorie, noul lider oficial al PSD avea două variante la îndemână: să încerce o acomodare a vechii gărzi, îngropând definitiv securea războiului sau să încerce eliminarea sistematică din primul eșantion al oamenilor apropiați de Liviu Dragnea. Ciolacu a optat pentru a doua variantă, aceasta fiind de altfel și cea mai sigură variantă care îi garanta noului lider la PSD că în viitorul apropiat nu se va coagula un nucleu în jurul vechii gărzi. De ce s-ar fi coagulat un nucleu în jurul vechii gărzi? Ei bine, pentru Marcel Ciolacu, ca și pentru alți lideri din PSD era evident că partidul nu va mai putea repeta figura din 2016 la alegerile legislative. PSD nu va mai putea câștiga cu peste 40 de procente, iar scorul va fi mai degrabă în jurul cifrei de 20 și ceva de procente. Asta înseamnă că în jur de jumătate dintre parlamentarii PSD nu se vor mai regăsi în viitorul Parlament. Altfel spus plăcinta nu va mai fi suficient de mare pentru a prinde toți o felie.

Cum logica supraviețuirii politice se află în topul listei de priorități a parlamentarilor, Ciolacu știa că va urma practic o canibalizare în partid. Cum PSD în cvasi-totalitatea sondajelor era dat sub PNL, liderul social-democraților nu își făcea iluzii că partidul se va întoarce la putere. Dar Ciolacu nu putea risca să lase în viață (din punct de vedere politic) oameni care ar fi putut să înceapă o mișcare de contestare împotriva sa după parlamentare. Localele i-au dat primul alibi lui Ciolacu pentru a scăpa de câteva nume grele. Pe fondul înfrângerii de la locale, oameni precum Bădălău și Oprișan au fost trași pe linie moartă. Acum, Ciolacu își continuă planul. Oportunitatea este dată de întocmirea listelor pentru parlamentare. O ocazie pe care Ciolacu nu o va rata pentru a elimina complet vechea gardă, impunându-și astfel propria coaliție câștigătoare – oamenii care îl vor ține în funcția de președinte al PSD.

Prin urmare nu este deloc surprinzător că oameni precum Nicolicea, Carmen Dan, Liviu Pleșoianu, Florin Iordache și chiar Viorica Dăncilă nu vor mai prinde un loc pe listele PSD. Totul se rezumă la logica supraviețuirii politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *