Skip to content
Opinii & Analize

Marcel Ciolacu își joacă supraviețuirea politică la moțiunea de cenzură: trei obstacole majore pentru liderul PSD

Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații au amenințat toată săptămâna trecută cabinetul Orban cu moțiunea de cenzură. Presiunea politică imensă pusă de PSD pe guvernul minoritar condus de Ludovic Orban are la bază două explicații, una care ține de supraviețuirea lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD și alta care este legată de menținerea unui guvern liberal impotent până la alegerile din toamnă. Dincolo de aceste două rațiuni, PSD are însă de trecut peste trei hopuri importante.

Miza lui Marcel Ciolacu – supraviețuirea politică

PSD a fost de-a lungul timpului un partid puternic personalizat. În general partidul se încolo în spatele unui lider autoritar care avea capacitatea să mențină unitatea de monolit a partidului. Desigur, atunci când acest lider eșua, de regulă în alegeri, el era mazilit. Aceasta a fost soarta tuturor liderilor PSD la un moment dat: Năstase, Geoană, Ponta, Dăncilă. Niciunul nu a reușit să se întoarcă la conducerea partidului după un eșec electoral major. Liviu Dragnea nu a fost îndepărtat de la conducerea partidului de baronii PSD după un eșec electoral. Înfrângerea majoră din alegerile europarlamentare nu ar fi putut constitui un motiv suficient pentru îndepărtarea sa din cauza mizelor relativ scăzute ale acestui scrutin în politica internă. Dragnea a fost condamnat, arestat și închis, dar nu perceput acest lucru ca pe o îndepărtare de la șefia PSD în stilul celor suferite de Geoană, Ponta sau Dăncilă. De aceea, fostul lider al PSD încă are un grup puternic de simpatizanți, cei care se încolonează acum în spatele lui Eugen Teodorovici. Dragnea are deci o miză în bătălia din interiorul PSD, visând chiar la o întoarcere la șefia partidului.

După arestarea lui Liviu Dragnea PSD s-a transformat într-un câmp de bătălie. Grupul din jurul fostului lider e total nemulțumit de Marcel Ciolacu și de Paul Stănescu, cei care au preluat frâiele formațiunii. Așadar, Marcel Ciolacu luptă acum pentru supraviețuirea sa politică. Alternativa la o înfrângere în viitorul congres al PSD o reprezintă căderea în irelevanță a actualului lider. Ciolacu știe însă că pentru a atrage voturile membrilor PSD trebuie să afișeze același aer autoritar, să conducă partidul cu aceeași mână de fier. Totodată, trebuie să le dea cel puțin speranța baronilor locali că își vor păstra pozițiile de putere. Asta înseamnă că PSD trebuie să obțină un scor foarte bun în alegerile locale și parlamentare. Dar până atunci e nevoie de o primă demonstrație simbolică a puterii: dărâmarea actualului cabinet condus de Ludovic Orban.

Miza PSD, câștigarea alegerilor locale și parlamentare

Dărâmarea cabinetului condus de Ludovic Orban nu se va face cu scopul de a prelua acum guvernarea. Liderii social-democrați știu că au mai multe șanse să câștige alegerile aflându-se în Opoziție. Nimeni nu își dorește să gestioneze actuala situație dificilă a țării: pandemia de coronavirus, situația economică complicată, nemulțumirile populare față de măsurile autorităților etc. Totuși, liderii PSD știu că le-ar putea face viața mult mai complicată liberalilor, dacă cabinetul Orban ar guverna din poziția de cabinet interimar, lipsit de posibilitatea de a da Ordonanțe de Urgență și transformat într-un virtual executant al deciziilor luate în Parlament, acolo unde PSD are încă majoritatea.

Pentru PSD ceea ce contează acum sunt alegerile parlamentare și locale. Desigur, aproape nimeni nu mai crede în posibilitatea de a obține un scor similar cu cel din 2016. Dar un procent de 30% ar reprezenta obiectivul social-democaților. Cu un astfel de scor, PSD și-ar putea păstra un număr important de primari și încă mai important, ar avea o șansă să formeze o majoritate parlamentară, deci să dea și viitorul guvern. Asta dacă până la alegeri PNL se erodează și ajunge tot în jurul acestui procent, scenariu care nu ar fi deloc imposibil de vizualizat în condițiile căderii cabinetului Orban și a menținerii lui în postura de guvern interimar, precum și în situația în care un al doilea val al pandemiei de coronavirus va lovi România până la alegeri. Cu un scor de 30%, PSD ar putea forma majoritatea cu Pro România, aflat în ascensiune, și UDMR.

De cealaltă parte, pentru PNL e foarte important ca până în noiembrie pericolul epidemiei să fi dispărut, iar ei să fie percepuți într-un mod pozitiv de opinia publică, drept cei care au scos țara din criză. E important să treacă și peste hopul moțiunii de cenzură.

Trei hopuri pentru PSD

Toate calculele PSD sunt însă pe hârtie. Social-democrații au însă de trecut peste trei hopuri importante.

În primul rând, așa cum am precizat, social-democrații sunt conștienți că nu pot repeta în nici un caz scenariul din 2016. Așadar, unii oameni din actualul Parlament vor fi sacrificați. Nimeni nu își dorește acest lucru și cei mai mulți visează în continuarea la un fotoliu de parlamentar. Același lucru se poate spune și despre primarii PSD. Pentru a preîntâmpina cumva scenariul în care actuali membrii PSD nu se vor mai găsi după alegeri în poziții de putere la nivel local sau central, am putea asista,, la o tot mai mare migrație de la PSD spre alte partide politice. Vedem deja că la Iași primarii PSD care nu mai cred în victoria lor, trec în barca liberalilor, încercând să își asigure supraviețuirea politică. Această migrație ar putea fragiliza poziția PSD în Parlament și la nivel local.

O altă problemă pentru PSD ar putea fi reprezentată de negocierile dintre Ciolacu și Ponta. Acesta din urmă e foarte posibil să anunțe că votează pentru demiterea Guvernului, dar pot apărea probleme chiar în grupul său politic cum s-a mai întâmplat. Totodată în scenariul unui scor bun în alegeri, Ponta va cere cu siguranță poziții influente într-un eventual cabinet PSD-Pro România.

Nu în ultimul rând, pentru Ciolacu rămâne problema baronilor care gravitează în jurul lui Dragnea. Aceștia l-ar putea sabota la un vot pe moțiunea de cenzură, tocmai pentru a forța un eșec lamentabil al PSD și a demonstra slăbiciunile lui Ciolacu. Un eșec la moțiunea de cenzură, în cazul în care aceasta este depusă înainte de congres, i-ar dinamita poziția lui Ciolacu și l-ar transforma pe Teodorovici în favorit pentru șefia partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *